Як діяти у випадку підозри або підтвердження COVID-19 в учня або працівника школи: МОН розробило алгоритм

vseosvita.ua

Директори шкіл повинні організувати для школярів безпечний освітній процес.

Міністерстві освіти і науки України для директорів шкіл розробили рекомендований алгоритм, як діяти у випадку якщо в учня виявлено ознаки гострого респіраторного захворювання, підтвердився COVID-19 або на коронавірус захворів учитель чи працівник закладу освіти.

Якщо в учня виявлено ознаки гострого респіраторного захворювання, його необхідно направити до спеціально відведеного приміщення школи у супроводі уповноваженої особи та невідкладно поінформувати про випадок батьків або законних представників.

! У разі якщо дитина налякана, працівник закладу, який супроводжує таку дитину, має заспокоїти її та залишатись з нею в окремому приміщенні, яке добре провітрюється, не знімати маску і дотримуватись дистанції.

Медичний працівник або уповноважена особа телефонує батькам або сімейному лікарю, за потреби викликає швидку допомогу та відправляє дитину додому з її батьками або представниками. Крім того, медичний працівник або уповноважена особа має надіслати екстрене повідомлення про підозру на захворювання до лабораторного центру, зареєструвати випадок, надалі співпрацювати з епідеміологами й допомогти визначити коло контактних осіб.

Якщо в учня підтвердився COVID-19, клас, в якому навчається цей школяр, необхідно направити на самоізоляцію і організувати для нього дистанційне навчання. Якщо захворювання підтвердилось і в осіб, з якими контактував хворий учень, директор школи може ухвалити рішення про перехід на дистанційне навчання кількох класів або всієї школи залежно від кількості підтверджених випадків.

! Важливо не розголошувати імені хворого учня або того, у кого підозрюють COVID-19 – це питання лікарської таємниці та убезпечення від можливого булінгу і стигматизації через коронавірусну хворобу.

Якщо на COVID-19 захворів учитель або працівник закладу освіти, працівники, які перебували в контакті з хворою особою, не виходять на роботу та невідкладно звертаються за медичною допомогою.

У випадку якщо температура або ознаки гострого респіраторного захворювання з’явились у працівника під час роботи, він має невідкладно залишити школу і звернутись до закладу охорони здоров’я за медичною допомогою. У приміщенні, де знаходився хворий вчитель, слід провести провітрювання та дезінфекцію поза графіком. Ознайомитись з повним текстом документа:

 

.