Гра-стратегія «На день народження до Норма» в ЗДО №23

Тема: І зустріч консультативно-методичного центру «Практикум» для вихователів груп дошкільного віку Заводського району за темою: «Гра-стратегія: формуємо соціально-комунікативну компетенцію дошкільнят»

Соціальна компетенція особистості включає бажання й уміння взаємодіяти, наявність позитивної мотивації у стосунках з іншими, впевненість у собі, емпатію і здатність керувати соціальною ситуацією та використовувати ефективні  стратегії для досягнення комунікативних цілей. Саме цьому вчилися вихованці старшої групи під час проведення гри-стратегії «На день народження до Норма».

Які ж проблеми вирішували діти?

По-перше, необхідно було скласти план послідовних дій – етапів підготовки до дня народження  (робота проводилася  в парах), а потім, порадившись, прийняти один спільний план, згідно якому і проходила гра.

Враховуючи, що ведмедик Норм мешкає на Північному полюсі, діти шляхом невеличкої дискусії прийшли до рішення – летіти літаком і замовили квитки в Інтернеті.

І почалась підготовка до поїздки:

  1. Скласти валізу, вибравши із запропонованих необхідні речі. Одну валізу складали дві команди, аргументуючи свій вибір.
  2. Піти до магазину, щоб придбати: гостинці, атрибути до свята, музичні інструменти. Відвідування магазину відбувалося підгрупами, які створилися під час дидактичної гри «Склади пазл».

Саме тут було цікаво спостерігати за комунікацією і поведінкою дітей.

  1. Переглянувши з вихователем покупки, діти їх склали в два пакунки, відокремлюючи продукти харчування від інших покупок.

День народження – це і весела музика , і весела гра, яку діти з задоволенням показали під час фізхвилинки «А ти лети…», зарядивши енергією всіх присутніх.

Одним з основних пунктів плану – було виготовлення спільного подарунка – колажу «Світлана Михайлівна і ми», де діти, вибравши шаблон, схожий на їхню зовнішність, намалювали свої емоції і створили картину.

Прибувши до аеропорту і отримавши у касі квитки, діти займали місця в салоні літака відповідно номеру місця в білеті. А потім… справжній політ – на екрані крило літака, хмари та голос стюардеси…

На сьогодні – гра-стратегія скінчилася, але вона продовжиться пізніше і буде присвячена саме святкуванню дня народження ведмедика Норма.

Після практичного показу відбувся аналітичний блок, в ході якого методист науково-методичного центру Ірина Романюк разом з педагогами визначили ефективність такої форми роботи як гра-стратегія, зупинившись на завданнях та шляхах їх вирішення, що створювало умови для формування соціальної комунікації.

23 педагога, які завітали на «Практикум», відмітили високий професіоналізм вихователя Козирко Світлани Михайлівни та відкритість і щирість дітей в думках і діях.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *