Рік математики: найкращі завдання для дитини

За результатами дослідження PISA більше третини 15-річних українських школярів не досягають базового рівня знань з математики і мають проблеми із завданнями, у яких необхідно використовувати прості стратегії розв’язування, процентні співвідношення, оперувати дробами й десятковими числами.

Для того щоб змінити цей показник на краще, проект «Розвиток дитини» пропонує батькам та вчителям оригінальні й цікаві завдання для розвитку математичних навичок дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Саме у цей період життя закладаються основи для подальшого розвитку аналітичного, логічного та творчого мислення дитини.

Виконання запропонованих завдань з математики сприятиме формуванню у дітей позитивного ставлення до вивчення предмета, впевненості у собі та своїх математичних здібностях, що є важливою запорукою майбутнього успіху.

Математика для дошкільників

Написання цифр від «1» до «10». Цей комплект завдань – перший крок до вивчення написання цифр від одного до десяти та рахунку. Завдання також сприяють здобуттю дитиною навичок дрібної моторики.

Навчальна розмальовка: цифра 1. Це завдання допоможе дитині в незвичній і цікавій формі навчитись писати цифру 1. Оскільки воно має форму розмальовки, в якій цифри слугують важливим елементом зображення (голками їжачка), дитина сприйматиме навчання як приємне заняття.

Наочно вивчаємо цифри та числа: «один». Це завдання допоможе дитині всебічно вивчити цифру та число 1, одразу ж застосовуючи отримані знання на практиці. Дитині пропонується виконати дев’ять різних дій, безпосередньо пов’язаних з «одиницею».

Учимось писати друковану цифру 1. Це завдання допоможе дитині навчитись писати друковану цифру 1. Воно проілюстроване відповідною кількістю зображень (одне слоненя), отже, дитина зможе потренувати навички рахування. Комплексне залучення зорової пам’яті та дрібної моторики дозволять їй якомога краще запам’ятати матеріал.

Малювання геометричних фігур. Цей комплект завдань – перший крок до вивчення геометричних фігур. У завданнях дитина кілька разів з’єднує пунктирні лінії для малювання різноманітних геометричних фігур, а потім самостійно малює відповідну фігуру у спеціально відведеному місці.

Навчальна розмальовка «У пошуках цифр». Це завдання допоможе дитині вивчити цифри від 0 до 9-ти в цікавій і творчій формі. Для цього їй пропонується малюнок, на якому «заховалися» цифри, при цьому кожна цифра слугує елементом зображення (цифри розташовані безсистемно).

Уважний пастух. Рахуємо та порівнюємоЗавдання допоможе дитині опанувати рахунок до 10, формувати навички порівняльного аналізу, розвивати увагу та кмітливість. Виконуючи завдання, дитина зможе розширити первинну орієнтацію в кількісних відношеннях навколишньої дійсності, навчитися співставленню та порівнянню груп предметів.

Підготовка до школи

Числовий лабіринт №1: цифри від 1 до 10. Роздрукуйте завдання і попросіть дитину допомогти ведмедику знайти мед, проклавши шлях лабіринтом цифр. Від кожної цифри до наступної є тільки один правильний напрямок, що необхідно позначити, намалювавши стрілки або замалювавши всі квадратики у порядку від одного до десяти.

Геометричні фігури: вивчаємо трикутник. Це завдання сприятиме розвитку дитини та її творчого мислення. У процесі виконання завдання дитина розвиватиме просторову уяву, навички письма, логічне мислення та поринатиме у цікавий світ геометрії.

Цікава математика: порахуй і домалюй. Це завдання допоможе дитині розвинути навички рахунку в межах 10, увагу та кмітливість. Дитині пропонується порахувати предмети, перевірити, чи правильно зазначено кількість у відповідних комірках, і домалювати ті, яких не вистачає.

Цікава математика: закодовані слова. Це завдання допоможе дитині опанувати дію додавання в межах 10, розвинути математичне мислення, винахідливість та кмітливість. Дитині пропонується розв’язати приклади, записати у комірках потрібні літери, позначені на телефоні, та розкодувати слова.

Додавай правильно № 1: додавання в межах 10. Це завдання допоможе дитині опанувати арифметичну навичку додавання в межах 10 без переходу через розряд. Дитині пропонується спочатку обчислити приклад, а потім з’єднати його з правильною відповіддю.

Визначаємо кількість: рахуємо яблука. Це завдання допоможе дитині розвинути навички послідовного рахунку в межах 4 й розвинути уявлення про частини й ціле. Завдання спрямовано на розвиток просторового й логічного мислення, уваги, закріплення навичок написання цифри 4.

Домалюй і розв’яжи: задачі зі схемами. Це завдання спрямовано на розвиток логічного й математичного мислення. Воно містить 2 задачі, розв’язати які дитина зможе, склавши відповідні схеми.

1 клас

Учимося додавати наочно №1 (в межах 10). Це завдання допоможе дитині навчитися додавати в межах 10 й зрозуміти сам принцип цієї арифметичної дії. Воно містить задачу, що розв’язується за допомогою дії додавання.

Зашифровані картини №1: додавання в межах 10. Це завдання допоможе дитині навчитися усно виконувати арифметичну дію додавання в межах 10. Воно містить 8 прикладів та малюнок із такої самої кількості хаотично розташованих фрагментів з числами. Дитині потрібно розв’язати приклади, вирізати фрагменти та приклеїти кожен, у результаті отримавши зображення.

Учимось помічати математику в житті. Це завдання допоможе дитині зрозуміти значення математики та побачити її практичне застосування в нашому житті. У завданні дитині пропонується проаналізувати інформацію про себе, яка містить певні числа, наприклад, скільки літер в її імені, зі скількох осіб складається її сім’я, який в неї розмір одягу та взуття тощо.

Розмальовка «Числа довкола нас»: словосполучення з «1». Це завдання допоможе дитині запам’ятати число «1» й відповідну цифру. Дитині пропонується прочитати зразок, поміркувати, в яких словосполученнях згадується вказана цифра, і написати свої варіанти на сторінці.

Рахуємо фігури веселого конструктора №1. Завдання допоможе дитині розвинути логіко-математичне мислення, увагу й кмітливість. Дитині пропонується порахувати, записати кількість геометричних фігур кожного виду та розмалювати їх. Також потрібно скласти й розв’язати відповідні приклади.

«Змійка» № 1: аналізуємо та рахуємо від 1 до 20. Це завдання допоможе дитині потренувати увагу, логічне мислення та відпрацювати навички послідовного рахунку від 1 до 20. До того ж, воно сприятиме розвитку просторового мислення та дрібної моторики.

Від числа до числа №1: порівняння в межах 10. Це завдання допоможе дитині навчитись порівнювати числа в межах 10, розвинути логічне мислення. Воно містить 4 п’ятикутники, на кутах яких розміщено числа від 1 до 10. Дитині потрібно провести між числами стрілки, рухаючись від більшого до меншого.

2 клас

Розповідаємо про себе числами. Це завдання сприятиме формуванню математичної компетентності. Дитині пропонується розповісти про себе, заповнивши пропуски числами, склавши приклади, результат яких дорівнює її віку, а також улюбленому числу тощо.

Веселі рівняння №1: шукаємо невідомі числа. Це завдання допоможе дитині розвинути математичне мислення та кмітливість, а також навчитися знаходити значення невідомих членів математичного виразу.

Головоломка «Квадрат юного математика» № 1. Ця математична головоломка пропонує дитині потренувати логічне мислення та кмітливість, увагу й спостережливість. Виконання завдання вимагатиме гнучкості мислення й спонукатиме виходити за межі уявлень про класичні геометричні фігури та аналізувати різні варіанти їх розташування, а також утримувати в пам’яті комбінації чисел.

Неохайні посіпаки №1: рахуємо банани. Це завдання-розмальовка допоможе дитині потренувати та закріпити навичку послідовного рахунку в межах 10, розвинути логічне мислення. Дитині пропонується розв’язати задачу і потренувати навички додавання й віднімання, розвинути увагу й дрібну моторику.

Невідомі доданки №1: сума 10. Це завдання-розмальовка допоможе дитині розвинути навички додавання й усного рахунку, навчитися знаходити невідомі компоненти дії додавання. Виконуючи завдання, дитина розвиватиме математичне мислення та уважність.

Учимося ділити наочно №1 (у межах 10). Це завдання допоможе дитині опанувати арифметичну дію ділення (в межах 10), сформувати уявлення про частини й дроби. Воно містить дві задачі, що розв’язуються за допомогою дії ділення.

Вивчаємо таблицю множення: №1. Це завдання покликане наочно пояснити дитині принцип, за яким одне число помножується на інше, та допомогти їй розуміти та уявляти собі кількісну інформацію, закладену у відповідному математичному прикладі.

3 клас

Визначаємо тривалість життя тварин. Це завдання спрямовано на розвиток математичних умінь. Дитині пропонується за наведеними математичними даними шляхом здійснення усних обчислень дізнатися, скільки років (у середньому) живуть тварини морів та океанів.

Порахуй грошики в скарбничці: № 1. Це завдання покликане проілюструвати дитині прикладне значення математики у звичайних життєвих ситуаціях, зробивши це на прикладі рахування грошей для поповнення скарбничок, а також покращити навички дитини у додаванні двозначних чисел.

Вивчаємо звичайні дроби на шматочках піци. Ця навчальна розмальовка допоможе дитині покращити знання звичайних дробів, визначаючи чисельник і знаменник на запропонованих малюнках.

Складаємо мозаїку «Таблиця множення» № 1. Це завдання пропонує дитині цікаву форму мозаїки, складові елементи якої пов’язані з добутками чисел, розташованих у таблиці. Щоб скласти мозаїку й дізнатися, що зображено на картинці, дитині треба застосувати знання таблиці множення й, обчисливши добутки, розкласти вирізані фрагменти на правильні місця в таблиці, а потім приклеїти їх.

Економний кулінар: визначаємо вартість. Це завдання сприятиме формуванню математичної компетентності, удосконаленню вміння розв’язувати задачі, порівнювати вартість товарів, а також здійснювати обчислення зручним способом.

Спритна помічниця: розраховуємо час. Це завдання сприятиме формуванню математичної компетентності, розвитку вміння розподіляти час. Учням й ученицям пропонується допомогти Софійці прибрати дім, вибравши ті завдання, з якими дівчинка впорається за визначений час (до 45 хвилин).

Складаємо приклади на додавання й віднімання №1. Це завдання допоможе дитині розвинути навички усного рахунку, навчитися складати й обчислювати приклади на додавання й віднімання.

4 клас

Наочне завдання «Додаємо дроби» № 1. Це завдання створено, щоб допомогти дитині навчитись додавати звичайні дроби. Воно не лише пропонує відповідні математичні приклади, а й за допомогою геометричних фігур, поділених на однакові частини, ілюструє кожен доданок.

Головоломка №1: додавання та віднімання. Це завдання покликано вдосконалити вміння дитини виконувати такі математичні операції, як додавання та віднімання, і з легкістю оперувати цілими числами. У завданні дитині необхідно уважно проаналізувати приклад, наведений угорі завдання, та по черзі розв’язати кожну пару рівнянь, записуючи правильну відповідь у потрібному місці.

Арифметична мандрівка №1. Це завдання допоможе дитині відпрацювати навички письмового додавання та віднімання трицифрових чисел, водночас здобуваючи знання з географії. Воно містить 12 прикладів та зашифровані назви трьох міст однієї з країн світу. Розв’язавши всі приклади на сторінці, дитина дізнається, які числа відповідають літерам та зможе відтворити назви міст.

Кольорові рівняння №1. Це завдання допоможе дитині розвинути математичне мислення й логіку, а також навчитися знаходити значення невідомих членів математичного виразу. Завдання сприятиме розвитку навичок усного рахунку, уваги, зосередженості, кмітливості.

Прочитай діаграму: улюблений фрукт. Це завдання допоможе дитині розвинути навички обробки й узагальнення аналітичної інформації, навчитися сприймати та розуміти графічно відображену інформацію. Дитині пропонується розглянути діаграму «Улюблений фрукт» з результатами опитування й дати відповіді на запитання.

Гірські вершини №1: множимо в стовпчик. Це завдання допоможе дитині відпрацювати навички множення двоцифрових чисел у стовпчик, водночас здобуваючи знання з географії. Виконуючи завдання, дитина не лише розвиватиме математичне мислення та уважність, а й підвищить рівень загальної ерудиції.

Віднімання трицифрових чисел в межах 200. Це завдання допоможе дитині в ігровій формі закріпити навички віднімання трицифрових чисел у межах 200. Приклади можна розв’язувати усно або потренувати навичку віднімання в стовпчик (на окремому аркуші). Завдання допомагає розвинути уважність та покращити дрібну моторику.

Кожне завдання можна роздрукувати на звичайному або кольоровому принтері та використовувати необмежену кількість разів. Завантаження завдань для дітей доступне для користувачів сайту після швидкої реєстрації.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *