Вчимося розрізняти і називати геометричні фігури

Проект «Розвиток дитини» пропонує батькам, вихователям та вчителям двадцять п’ять оригінальних практичних завдань, які допоможуть дітям вивчити назви й зовнішній вигляд геометричних фігур, розвинути просторове мислення й уважність та сприятимуть розвитку конструктивно-технічних здібностей.

Виконання запропонованих завдань спрямоване на створення підґрунтя для подальшого розвитку навичок конструювання, моделювання, здатності уявляти предмети в тривимірному просторі й аналізувати їхнє положення.

Вивчаємо фігури під час читання: овал, прямокутник. Це завдання допоможе дитині розвинути навички читання, закріпити знання про овал і прямокутник та частини мови. Дитині пропонується прочитати історію і позначити в тексті прикметники – овалами, власні назви – прямокутниками. Також потрібно порахувати й записати кількість фігур різних.

Шлях із фігур №1: коло, трикутник. Це завдання містить лабіринт, у якому лінії від зайчика та вовка мають привести до різних фігур. Дитині пропонується заповнити проміжки на шляху тварин відповідними фігурами, малюючи кола й трикутники за пунктирними лініями та самостійно.

Перетворюємо фігури на новорічні предмети або істот. Це завдання стане чудовою нагодою для розвитку фантазії вашої дитини, водночас допомагаючи закріпити знання про геометричні фігури. На сторінці розміщено 5 фігур. Дитині пропонується домалювати до кожної фігури певні елементи таким чином, щоб перетворити її на річ або істоту, що пов’язані з Новим роком.

Уявляємо вигляд фігур зверху №1. Це завдання спрямовано на розвиток просторового мислення. Дитині пропонується розглянути фігуру з кубиків і уявити, як ця фігура виглядатиме, якщо дивитися на неї зверху. Виконуючи завдання, дитина розвиватиме уважність, дрібну моторику, здатність уявляти предмети в просторі.

Вибираємо об’ємну фігуру правильної форми №1. Це завдання допоможе розвинути просторове мислення й зорове сприйняття дитини. У ньому дитині пропонується розглянути 3 фігури з кубів, а також пронумеровані заглибини на полі. Потрібно визначити, яка з фігур до якої заглибини пасує, й поставити біля кожної фігури номер заглибини відповідної форми.

Веселі кубики №1. Це завдання містить три об’ємні фігури з кубів. Дитині пропонується перемалювати ці фігури по точках (за бажанням фігури можна розмалювати). Також потрібно порахувати кількість кубів у кожній фігурі й записати ці числа поряд.

Вивчаємо об’ємні фігури: куб. Це завдання допоможе дитині вивчити таку об’ємну фігуру, як куб. Воно містить підписаний малюнок куба й малюнки різноманітних предметів. Серед наявних малюнків дитині потрібно розмалювати ті, на яких зображено предмети, що мають форму куба.

Три куби: розвиваємо просторове мислення. Це завдання-розмальовка сприятиме розвитку геометричних уявлень і просторового мислення дитини. Воно містить чорно-білий малюнок, який дитині пропонується розмалювати, не залишаючи незафарбованих квадратиків.

Тренуємо просторову уяву. Це завдання допоможе дитині розвинути математичне й просторове мислення, увагу й кмітливість. Дитині пропонується розглянути 8 фігур з клітинок. Потрібно знайти в кожній фігурі запропоновану комбінацію клітинок і розмалювати повтори цієї комбінації різними кольорами (як у зразку).

З яких фігур можна скласти куб? Це завдання допоможе дитині розвинути математичне мислення, увагу й кмітливість, а також краще вивчити таке геометричне поняття, як куб. Виконуючи завдання, дитина розвиватиме логіко-математичні здібності, просторову уяву, пізнавальну активність, учитиметься моделювати математичні ігри.

Погляд зверху: розвиваємо просторове мислення. Це завдання-головоломка сприятиме розвитку геометричних уявлень і просторового мислення дитини. Воно містить малюнок піраміди, складеної з різних типів ліній. Дитині пропонується уявити, як буде виглядати ця фігура зверху й вибрати один з шести варіантів зовнішнього вигляду піраміди, поданих унизу сторінки.

Малюємо фігури, не відриваючи руки. Це завдання допоможе розвивати логіко-математичну компетентність дитини. На аркуші є шість фігур, що складаються з прямокутних і трикутних елементів. Дитині пропонується намалювати кожну зображену фігуру по клітинках, не відриваючи руки від паперу і не проводячи двічі по одній і тій самій лінії.

Малюємо та вивчаємо геометричні фігури. Це завдання допоможе дитині вивчити базові геометричні форми. На сторінці геометричні фігури та їхні контури розміщені хаотично. Задача дитини – назвати ці фігури, намалювати кожну з них за цілісним контуром, а потім за основними точками. Далі необхідно розмалювати три однакові фігури в однаковий колір.

Намалюй фігури по точках. У цьому завданні дитині пропонується намалювати двомірні геометричні фігури по точках, що позначають їх кути. Завдання може стати першим кроком до вивчення геометричних фігур. Крім того, завдання розвиватиме у дитини більш чітку координацію дрібних рухів та просторове сприйняття.

Скопіюй фігури №1: на 6 точок. Це завдання допоможе дитині розвинути зорово-моторну координацію, просторове мислення та дрібну моторику. Воно містить шість фігур-зразків (на 6 точок кожна). Дитині пропонується відтворити ці фігури за опорними точками.

Малювання геометричних фігур. Цей комплект завдань – перший крок до вивчення геометричних фігур. Завдання також сприяють здобуттю дитиною навичок дрібної моторики. У завданнях дитина кілька разів з’єднує пунктирні лінії для малювання різноманітних геометричних фігур, а потім самостійно малює відповідну фігуру у спеціально відведеному місці.

Геометричні фігури: вивчаємо трикутник. Це завдання сприятиме розвитку просторової уяви дитини та її творчого мислення, а також навчить розпізнавати таку геометричну фігуру, як трикутник. Дитині необхідно написати назву цієї фігури за пунктирними лініями, потім намалювати трикутник спочатку за пунктиром, а потім самостійно, виконати інші завдання.

Кросворд «Геометричні фігури». Цей ілюстрований кросворд пропонує дитині сімнадцять різних геометричних фігур, сім з яких плоскі, а десять – об’ємні (просторові). Вона має пригадати їх назви та вписати у відповідні клітинки.

Вивчаємо дванадцять просторових фігур. Це завдання допоможе дитині познайомитися з різними просторовими геометричними фігурами, запам’ятати їх назви та навчитись вирізняти з-поміж інших фігур за ключовими особливостями. Дитині треба з’єднати лінією кожну фігуру з її назвою.

Рахуємо фігури веселого конструктора №1. Завдання пропонує дитині порахувати, записати кількість геометричних фігур кожного виду та розмалювати їх. Також потрібно скласти й розв’язати відповідні приклади.

Кольори фігур: розмальовуємо квадрати. Ця розмальовка допоможе дитині закріпити знання про зовнішній вигляд і назву такої фігури, як квадрат, розвинути просторове мислення й зорове сприйняття. Виконуючи завдання комплекту, дитина навчиться краще уявляти розташування предметів у просторі, розвине дрібну моторику й увагу.

Головоломка «Кольорові фігури». Це завдання-головоломка допоможе дитині розвинути логіко-математичне мислення, увагу й кмітливість. Дитині пропонується розмалювати фігури, використовуючи лише чотири кольори. Фігури одного кольору не повинні перетинатися.

Головоломка «Скільки квадратів?» Це завдання-головоломка допоможе дитині розвинути логіко-математичне мислення, увагу й кмітливість. Дитині пропонується визначити й записати, скільки квадратів розміщено у кожному колі. Потрібно розмалювати видимий квадрат зеленим кольором, а частини прихованих квадратів – улюбленими кольорами, так, щоби було видно кількість фігур.

Круг, коло, куля: вчимося розрізняти площинні й об’ємні геометричні фігури. Завдання допоможе дитині закріпити знання про геометричні фігури круг, коло й кулю, сприятиме розвитку спостережливості, уваги, формуванню математичного мислення.

Кросворд у малюнках «Плоскі геометричні фігури». Це завдання-кросворд допоможе дитині навчитися розрізняти плоскі геометричні фігури, а також опанувати правопис їхніх назв, тренуючи при цьому пам’ять, увагу, логічне мислення й дрібну моторику. Дитині потрібно подивитися на малюнки геометричних фігур і вписати відповідні назви в клітинки кросворда.

Кожне завдання можна роздрукувати на звичайному або кольоровому принтері та використовувати необмежену кількість разів. Завантаження завдань для дітей доступне для користувачів сайту після швидкої реєстрації.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *