Стартував ознайомчий курс для національних експертів ECERS, вони дослідять якість дошкільної освіти в Україні

В Україні 1 липня 2020 року стартував ознайомчий курс для національних експертів ECERS, які проведуть дослідження якості дошкільної освіти. До циклу вебінарів долучився 21 спеціаліст. Онлайн-курс організовує Український інститут розвитку освіти у партнерстві з Командою підтримки реформ МОН, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та за підтримки ЮНІСЕФ в Україні

“Зазвичай про якість дошкільної освіти говорять на основі сухих даних, як-от освіти педагогів чи стажу їхньої роботи, переліку навчальних програм, відповідності нормам. У цьому переліку відсутні індикатори, що стосуються добробуту дитини. Команда підтримки реформ запускає дослідження за допомогою методики ECERS – шкали оцінювання якості дошкільної освіти. Ми розпочали підготовку експертів, які зможуть провести дослідження, зосереджене на розвитку дитини, яка є центральною у всій структурі оцінювання”, – зазначила експертка з дошкілля Команди підтримки реформ МОН Соломія Бойкович.

Заявки на курс подали 31 фахівець, з яких відібрали 21 потенційного експерта. З-поміж них – освітяни, науковці, керівники закладів дошкільної освіти та представники приватний освітніх закладів. 

Навчання триватиме впродовж липня, а пілотне дослідження розпочнеться вже восени. Проміжні результати оцінки якості дошкільної освіти заплановано оприлюднити на початку 2021 року. 

Під час курсу експерти:

  1. Дізнаються про систему оцінювання якості освіти ECERS-3: її основу, принципи, структуру та можливості застосування;
  2. Детально розглянуть шкали, відповідні показники та індикатори оцінювання;
  3. Проведуть аналіз показників та індикаторів на основі практичних завдань та кейсів в невеликих групах.

Довідково. ECERS – це система критеріїв оцінювання якості роботи закладів дошкільної освіти та системи дошкільної освіти загалом, представлена чіткими кількісно вимірювальними величинами. ECERS надає інструмент всебічного оцінювання дитячого садка, в основу якого закладено спостереження за тим, як організовані: 

  • простір,
  • час,
  • взаємодія дітей та вихователів.

Оцінювання дитячого садка проводять експерти ECERS, які спостерігають за групою та взаємодією дітей, середовищем та безпекою простору, наявністю чи відсутністю ігор, іграшок та обладнання для всебічного розвитку дитини. 

Оцінювання триває 3 години протягом звичайного дня в дитячому садку. Воно розраховане на групи дітей від 3 до 5 років. 

Докладніше про ECERS – за посиланням.

Нагадаємо, що з початку 2020 року в дитячих садках створено 2 846 нових місць.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *