Дев’ять порад для батьків дошкільників

Коли батьки беруть активну участь у дошкільному (і потім – у шкільному) житті дитини, це приносить їй велику користь. Дитина стає більш впевненою і бачить, як ви цінуєте її зусилля у навчанні.

Дослідження психологів показують, що діти, чиї батьки беруть активну участь у їх навчанні, згодом отримують більш високі оцінки, а їх успішність у школі в цілому вища. Такі діти частіше за інших отримують після закінчення школи вищу освіту.Активна участь у дошкільному житті дитини принесе користь і вам. Ви познайомитеся з батьками інших дітей і завжди будете в курсі всіх подій, які відбуваються в дитячому садку. Розглянемо кілька порад, які допоможуть вам проявляти активність у дошкільному житті дитини і зробити свій внесок у її навчання.

1. Почніть прямо зараз. Познайомтесь із вихователями вашої дитини. Не чекайте батьківських зборів. Обміняйтесь із вихователькою телефонами, щоб завжди залишатися з нею на зв’язку. Це задасть позитивний тон вашій взаємодії на весь рік.

2. Допомагайте в дитячому садку. Більшість вихователів з радістю приймають пропозиції батьків допомогти. Запитайте виховательку, яка допомога їй потрібна. Це може бути облаштування навчальних приміщень, підготовка матеріалів для занять, допомога в організації різних заходів, супровід дітей під час екскурсій тощо. Якщо робочий графік не дозволяє вам регулярно виділяти час на те, щоб проводити частину дня в дитячому садку, повідомте виховательці , що ви будете раді допомагати час від часу.

3. Беріть участь у батьківському комітеті. Часто вихователі доручають кільком батькам організувати будь-яке свято або адмініструвати батьківський чат в месенджері. Якщо ви візьмете на себе такий обов’язок, як правило, це означає, що ви будете займатися цим протягом навчального року. Тому переконайтеся, що у вас є на це достатньо часу. Якщо ж у вас є час на таку роботу – це чудовий спосіб познайомитися з іншими батьками і вихователем.

4. Допомагайте вихователю з дому. Якщо у вас немає достатньо часу, щоб часто бувати у дитячому садку, ви можете допомагати з дому. Наприклад, ви можете обдзвонювати батьків, допомагати готувати матеріали для занять тощо. Якщо ви будете робити це, дитина, дивлячись на вас, зрозуміє, що навчання важливе. Також це допоможе вам налагодити спілкування з вихователькою.

5. По можливості бувайте на заняттях у дитячому садку. Запропонуйте вихователю свою допомогу в якості супроводжуючого під час прогулянок та екскурсій. Допомагайте в організації свят, які проходять у дитячому садку.

6. Спілкуйтеся з іншими батьками. Знайдіть можливість познайомитися з батьками, чиї діти займаються в одній групі з вашою дитиною. Знайомтеся з ними і обмінюйтеся номерами телефонів. З ними ви зможете спілкуватися і після того, як ваші діти підуть в школу, і обмінюватися корисною інформацією.

7. Відвідуйте заходи, які проводяться в дитячому садку. Зробіть для себе правилом ходити на всі батьківські збори, дні відкритих дверей, виставки тощо. Намагайтеся відвідувати навіть ті заходи, у яких ваша дитина не бере участі. Це може стати хорошим приводом поспілкуватися з вихователем і іншими батьками. Крім того, дитина буде відчувати себе впевненіше, коли ви будете перебувати поруч.

8. Розмовляйте з дитиною про заняття в дитячому садку. Коли ви повертаєтеся з дитиною додому, запитуйте про те, чим вона займалась протягом дня. Намагайтеся ставити конкретні питання. Наприклад, замість того щоб запитувати: «Як пройшов твій день?» запитайте: «Що хорошого сталося з тобою сьогодні в дитячому садку?» або «Розкажи про одну нову річ, яку ти дізнався сьогодні».

9. Покажіть дитині, що для вас важливі її заняття в дитячому садку. Хваліть дитину, коли бачите, як вона старається. Дайте їй зрозуміти, що ви захоплюєтеся її роботами: наприклад, повісьте її малюнок на холодильник. Говоріть дитині, що для вас важливе її навчання, і показуйте це на ділі.

Дотримуйтесь наведених вище порад, спілкуйтеся з вихователями та іншими батьками. Так ви зробите свій внесок в те, щоб заняття в дитячому садку стали для дитини веселими і захоплюючими.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *