Навчальна програма розвитку дітей 4-5 років

osvita.ua

Проєкт «Розвиток дитини» пропонує батькам та вихователям річну навчальну програму розвитку дітей 4–5 років. Уся програма структурована за сезонним принципом (осінь, зима, весна, літо), що допомагатиме дитині спостерігати за змінами в природі, фіксувати результати спостережень, зіставляти свої знання з побаченим.

Навчальна програма відповідає стратегічним завданням дошкільної освіти, її можна використовувати для домашніх занять із дитиною, занять у дитячих садках, центрах розвитку дитини, закладах позашкільної освіти, у групах із короткотривалим режимом перебування дошкільників тощо.

Починати роботу з програмою найкраще з осені, ураховуючи, що змістове наповнення завдань поступово ускладнюється. За потреби можна почати роботу над програмою з інших «сезонів», зважаючи на рівень підготовки дитини та навчальний період.

Осінній блок робочого зошита складається зі 120 спеціально підібраних завдань, які розраховано на курс занять із дитиною по 5 днів на тиждень протягом трьох місяців. Час на виконання завдань визначається індивідуально з огляду на рівень підготовки, мотивації та пізнавального інтересу дитини.

Кожного робочого дня рекомендовано виконувати два завдання, які об’єднано в пари так, щоб поєднати розумову діяльність із творчістю, формування графомоторних навичок – із комунікативними, усні вправи – з письмовими. Важливо чергувати роботу над завданнями з активним відпочинком.

Усі завдання програми охоплюють п’ять важливих сфер розвитку дитини: гімнастика для пальчиків, тренування для мозку, уява та фантазія, розвиток мовлення, довкілля / навколишній світ.

Виконання завдань осіннього блоку закінчується святкуванням досягнень та врученням дитині спеціального диплома, який засвідчує її особистісне зростання, розвиток інтелектуальної, вольової та емоційної сфер. Отримання диплома має надихнути дитину на роботу з програмою, підтримати її інтерес до виконання завдань.

ПЕРЕЙТИ ДО ПРОГРАМИ