В Україні впроваджують супровід інклюзивного навчання дітей

Міністерство соціальної політики спільно з Міністерством освіти і науки проведуть апробацію проекту Державного стандарту супроводу під час інклюзивного навчання дітей.

Пілотування проекту триватиме з 17 лютого до 17 червня 2020 року.

До апробації соціальної послуги будуть долучені 19 закладів, установ та організацій, у тому числі закладів соціального захисту населення, освіти, громадських організацій Вінницької, Дніпропетровської, Харківської областей.

Послуга щодо надання асистента дитині з інвалідністю на період навчання базується на принципах адресності та індивідуального підходу. Підставою для отримання соціальної послуги супроводу під час інклюзивного навчання за рахунок бюджетних коштів є рішення структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.

Для отримання послуги батькам необхідно отримати висновок Інклюзивно-ресурсного центру та написати заяву до обраного закладу освіти.

Соціальна послуга супроводу під час інклюзивного навчання надаватиметься  асистентом дитини після оцінювання її індивідуальних потреб, складання індивідуального плану та укладення договору між керівником надавача послуг та одним із батьків дитини.

Планується, що асистент допомагатиме дитині у самообслуговуванні, підтримуватиме у спілкуванні і комунікаціях, організовуватиме харчування, пересування, забезпечуватиме безпеку та спостереження за станом здоров’я, сприятиме проведенню дозвілля та організації денного відпочинку.

Підготовку асистентів дитини здійснюватимуть обласні центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Після апробації проект державного стандарту супроводу під час інклюзивного навчання буде доопрацьовано з урахуванням реальної практики для впровадження його на усій території України.

У Міністерстві соціальної політики зазначають, що розвиток соціальних послуг у громадах, зокрема, для дітей з інвалідністю, сприятиме забезпеченню найкращих інтересів дитини, її соціалізації у суспільстві, попередженню інституалізації дітей з особливими потребами.

 
 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *