Як зміниться інклюзивне навчання у 2022 році – роз’яснення ДСЯО


nus.org.ua 

Державна служба якості освіти опублікувала роз’яснення про те, як організувати інклюзивне навчання у 2022 році.

Прочитати його повністю можна за цим посиланням.

1 січня 2022 року набирають чинності зміни до постанов Кабінету Міністрів України, що регулюють організацію інклюзивного навчання:
  • “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо організації навчання осіб з особливими освітніми потребами” від 21 липня 2021 р.
  • “Порядок організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти” від 15 вересня 2021 р. № 957.

Нововведення посилюють співпрацю між закладами освіти та інклюзивно-ресурсними центрами (ІРЦ). Так, школи отримуватимуть більше підтримки й допомоги під час навчання дітей з особливими освітніми потребами.

Відтепер створення інклюзивних класів та розподіл освітньої субвенції здійснюватиметься за рівнями надання підтримки. Підтримка першого рівня надається насамперед учням, у яких виникають труднощі під час навчання, але яким не потрібен інклюзивний клас. Другий, третій та вищі рівні підтримки зазначають у висновку ІРЦ.

Для визначення рівнів підтримки в школі директор має:

  1. Створити команди супроводу для всіх дітей, які потребують підтримки.
  2. Скласти рокзклад засідань команд супроводу, передбачивши участь фахівців ІРЦ.
  3. Оформити протокол із визначенням рівня підтримки для кожного учня.
  4. Узагальнити інформацію про рівні підтримки для всіх учнів з ООП.
  5. Поінформувати батьків учнів з ООП про необхідність проходження комплексної оцінки в ІРЦ, якщо дитина навчається за висновком ПМПК.

Докладно про різниці в підходах до навчання дітей з різними рівнями підтримки дивіться в інфографіці нижче:

З 2022 року буде проводитися комплексна психолого-педагогічна оцінка на базі школи, а не ІРЦ, як було раніше. Це дасть змогу фахівцям працювати з дитиною у звичному їй середовищі. Також їхня участь – обов’язкова в складі команд супроводу дітей з ООП. Школи використовуватимуть ресурси ІРЦ для якіснішого підходу до організації інклюзивного освітнього середовища тощо.

Школи, у яких навчаються діти з ООП в інклюзивних класах одного або різних років навчання, можуть створювати інклюзивні міжкласні групи для вивчення предметів, модифікованих з урахуванням особливих освітніх потреб учнів.

Окрім того, індивідуальна програма розвитку складатиметься за оновленою формою, вказаною в Додатку 3 до Порядку організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти.