Врятуємо довкілля: українські школи запрошують взяти участь у проєкті Zero Waste School

Учасники зможуть поглибити знання про екодружній спосіб життя і навчитися управлінню проєктами та ефективній комунікації.

Наразі в Україні переробляється лише 5% усіх відходів. Цьому є дві причини: відсутня необхідна інфраструктура і культура сортування відходів у населення. Згідно з соціологічним дослідженням «Молодь України 2018», проведеним GfK Ukraine, лише 1,3% молоді хоча б інколи беруть участь у громадських ініціативах. 

Щоб залучити якомога більше учнів до вирішення екологічних питань, команди українських шкіл запросили взяти участь у проєкті Zero Waste School від Klitschko Foundation. У процесі учасники поглиблять знання про екодружній спосіб життя і навчаться управлінню проєктами та ефективній комунікації.

 Програма складається з кількох етапів: 

  • під час тренінгу «Active Citizens» команди навчаться взаємодіяти всередині місцевих громад, вести перемовини та домовлятися, опанують шляхи вирішення складних ситуацій та методи комунікацій;
  • дізнаються про сортування та екодружній спосіб життя;
  • пройдуть практичний семінар із управління проєктами, складуть план реалізації власного проєкту, навчаться прогнозувати ризики, комунікувати зі зацікавленими сторонами та ЗМІ;
  • дізнаються, як залучати фінансування для розвитку громад;
  • познайомляться з відомими громадськими активістами, які розкажуть, як долати перешкоди, що траплятимуться на шляху.
  • Також на учасників чекають зустрічі з лідерами думок зі сфери екології, які поділяться професійним досвідом.

 Умови відбору 

До участі запрошуються освітні заклади, де навчається мінімум 200 учнів. Заклад освіти формує команду, яка складається з директора школи, одного вчителя та 2-х школярів (1 дівчина і 1 хлопець 9-10 класів). Директор активно взаємодіє та підтримує учнів у їхньому напрямку змінити або вирішити проблему, а вчитель заохочує їх до активної громадської діяльності.

 Переможців конкурсу оберуть за наступними критеріями: 

  • повнота відповідей у системі my.klitschkofoundation.org та наявність відео;
  • чітка мотивація школи реалізовувати зміни у місцевій громаді та впливати на її життя;
  • сформована команда та її вмотивованість реалізувати проєкт;
  • відповідність команди до вимог проєкту.

Учасники попередніх наборів «Zero Waste School» не можуть брати участь у проєкті.

Обов’язковою умовою участі є проведення локального проєкту “Zero Waste Day” у своєму селі чи місті. Під час його реалізації випускники застосовують отримані знання та навички на практиці. У такий спосіб жителі регіонів мають можливість долучитися до неформальної освіти.

 Що необхідно зробити? 

До 21 лютого зареєструватись на my.klitschkofoundation.org.

А також:

  • заповнити свій профіль у системі;
  • обрати проєкт Zero Waste School;
  • дати відповідь на усі питання анкети;
  • зняти відеопрезентацію своєї команди з усіма її членами до 1 хвилини з будь-якого пристрою (телефону/вебкамери/фотоапарата), надайте посилання на нього з YouTube;
  • прослідкувати, щоб відеовізитівка не була у відкритому доступі, а переглянути її можна було тільки за посиланням.

Перед тим, як завантажувати відео, потрібно змінити налаштування «Відкритий доступ» на «Доступ за посиланням».

 Фінал 

75 шкіл-переможниць отримають email-лист. Програма проєкту передбачає три заїзди. Кожна школа дізнається дату свого заїзду через email-розсилку.

З особливостями сортування відходів ви можете ознайомитися тут:

Джерело: https://vse.ee/brn


На “Всеосвіті” триває екоакція “Геть поліетилен! Дайош екосумки!”. Це чудова можливість не лише відмовитись від пластикових пакетів, але й самостійно пошити чудову сумку з оригінальним дизайном. 

 Вибір переможця: 

3 учасники, які наберуть найбільшу кількість вподобань, отримають фірмові подарунки від «Всеосвіти». Не забувайте та додатково  діліться вашими світлинами у соціальних мережах з хештегом  #дайошекосумки 

Екоакція триває до 24 травня 2020 року!

Наша команда підготувала для вас рекомендації з пошиття та варіанти оздоблення екоторбинок. Про це ви можете дізнатись на сторінці екоакції, і, відповідно, завантажити викрійку.

Взяти участь: https://vseosvita.ua/olympiad/s18


Дивовижна гра-тренажер від “Всеосвіти” Сортувати – це просто допоможе дітлахам правильно орієнтуватись у сортуванні сміття та сприятиме усвідомленню того, що чистота нашого довкілля – це надзвичайно важлива річ. 

Гра містить два варінти (для малюків та звичайний) і є абсолютно безкоштовною. 

Вчіться правильному сортуванню із задоволенням!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *