До 30 квітня можна подавати проєкти модельних програм для 5–9 класів + методрекомендації МОН до проєктів

nus.org.ua

Інститут модернізації змісту освіти до 30 квітня приймає проєкти модельних навчальних програм для 5–9 класів.

Про це повідомили на сайті МОН.

Для надання програмі грифа потрібно подати такі документи:

  • лист-клопотання, у якому зазначити назву проєкту модельної навчальної програми, авторів, їхні місця роботи, посади, наукові ступені, вчені звання (за наявності), контактний телефон та електронну пошту;
  • два примірники проєкту в паперовому вигляді, а також електронна версія у форматі .pdf на диску чи флеш-накопичувачі;
  • інші документи за бажанням заявника.

Згідно з Порядком надання грифів навчальній літературі та навчальним програмам, пропозиції щодо грифування модельних програм надають експертні комісії на підставі висновків комплексної експертизи. Кінцеве рішення щодо надання грифа ухвалює МОН.

Проєкт програми має містити такі обов’язкові структурні компоненти.

  1. Вступна частина – пояснювальна записка, в якій визначено основні положення щодо ролі та значення предмета або інтегрованого курсу: його мету, завдання, принципи, пріоритети викладання, структуру, шляхи реалізації програми та особливості організації освітнього процесу.
  2. Основна частина, у якій викладено орієнтовну послідовність досягнення очікуваних результатів навчання учнів та учениць за роками навчання, пропонований зміст предмета або інтегрованого курсу та види навчальної діяльності.
  3. Прикінцеву частину додають за потреби. У ній можуть бути запропоновані форми оцінювання результатів навчання, використання засобів навчання, додаткові компоненти тощо.

Якщо модельна навчальна програма реалізує лише частину обов’язкових результатів навчання з певної освітньої галузі, то вона, за можливості, має містити посилання на інші програми, у поєднанні з якими вона охоплюватиме всі результати з цієї галузі.

Докладно про структурні компоненти модельної навчальної програми, її зміст і процедура надання грифа дивіться у рекомендаціях МОН нижче:

.

Модельна навчальна програма – документ, що визначає орієнтовну послідовність досягнення очікуваних результатів навчання, зміст предмета або інтегрованого курсу та різновиди навчальної діяльності учнів та учениць. Така програма розробляється на основі Державного стандарту базової середньої освіти.