Учителів-новаторів із фізичної культури запрошують на конкурс

osvita.ua

Фізична культура – одна зі шкільних дисциплін, до якої учні зазвичай не ставляться нейтрально. Ці заняття або люблять усім серцем, або не вважають за справжні уроки й часто прогулюють. І тут усе залежить від учителів.

Якщо вони активні, вдосконалюються у своїй професії, застосовують новаторські методики, а також вміють закохати у спорт учнів, – уроки фізкультури точно ніхто не захоче пропустити. Якщо це про вас або про ваших колег, є чудова новина. Саме для таких учителів Міжнародний благодійний фонд Parimatch Foundation оголошує конкурс.

Приз – поїздка до Хорватії на ISF Universal Teachers Games 2021

Команда Parimatch Foundation впевнена, що педагогів, які щиро люблять свою професію, надихають учнів на фізичний розвиток та здоровий спосіб життя, постійно вдосконалюються та підвищують навички, потрібно підтримувати та мотивувати. Тому вже вдруге Фонд ініціював конкурс учителів-новаторів на тему «Застосування сучасних технологій у фізичному вихованні учнів» за обраним видом спорту: баскетбол, волейбол, футбол.

До команди журі увійшли також партнери цього проєкту: Інститут модернізації змісту освіти МОН, Українська федерація учнівського спорту (УФУС), Федерація баскетболу, Федерація волейболу, Федерація футболу.

Минулого року в конкурсі взяли участь 145 педагогів, які продемонстрували свої професійні напрацювання та запропонували ідеї з викладання предмета без обмежень щодо видів спорту. Переможцями стали 25 учасників, які виграли гранти на загальну суму 500 тисяч грн.

Цьогорічний конкурс відрізняється тим, що вчителям пропонують поділитися власним досвідом упровадження інноваційних методик у трьох напрямах: баскетбол, волейбол і футбол. Після оцінювання робіт журі обере 10 переможців і нагородить їх поїздкою до Хорватії на ISF Universal Teachers Games 2021 – масштабний захід для вчителів із усього світу.

Катерина Білоруська, президентка міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation, розповідає: «Переможці конкурсу представлять Україну на міжнародній конференції. Наш партнер УФУС є членом Міжнародної федерації учнівського спорту, що проводить ISF Universal Teachers Games 2021, тож завдяки нашій співпраці ми можемо заохотити найкращих педагогів такою поїздкою. Я впевнена, що для вчителів це стане важливою подією, адже вони безкоштовно отримають інноваційні знання, зможуть поспілкуватися з талановитими колегами та обмінятися досвідом з ними».

Хто може стати учасниками конкурсу, і що для цього потрібно?

Щоб взяти участь у конкурсі, необхідно у форматі слайдової презентації розповісти про те, як ви на уроках фізичного виховання запровадили інноваційні методики в таких видах спорту, як баскетбол, волейбол і футбол. За змістом матеріали мають розкрити форми, засоби або сучасні педагогічні технології, які ви застосовуєте під час занять. Необхідно, щоб рекомендації були обґрунтованими та підкріпленими власним досвідом. Подробиці щодо вимог до конкурсних матеріалів можна прочитати тут.

Важливо, щоб учасники:

  • були громадянами України;
  • мали фахову освіту та стаж педагогічної роботи;
  • працювали вчителями фізичної культури за основним місцем роботи;
  • мали закордонний паспорт і міжнародне свідоцтво про вакцинацію від COVID-19 або інші документи, що надають дозвіл для виїзду за межі країни та в’їзду за вимогами країни Хорватії, де проходитиме ІSF Universal Teachers Games 2021.

Організатори зазначають, що для них насамперед важливо, щоб педагоги по-справжньому любили свою справу. Євген Баженков, директор Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України, підкреслює: «Ми очікуємо, що в конкурсі візьмуть участь вчителі, які у своїй діяльності можуть поєднати і класичні знання, і креативні новинки. Саме такі фахівці зможуть зацікавити учнів і допоможуть досягти нашої глобальної мети – сприяти підвищенню добробуту та здоров’я спільнот через залучення дітей до занять спортом».

Євген Баженков, директор Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України

Українська федерація учнівського спорту, що є одним із партнерів проведення конкурсу, ставить за мету своєї діяльності розвиток шкільного спорту. І подібні педагогічні змагання – це великий крок до мети. Президент організації Роман Греба говорить: «Ми розуміємо, що нашими агентами на місцях повинні бути передусім вчителі фізичної культури. Від того, наскільки вони активні й готові впроваджувати інновації в сучасні уроки, залежить те, наскільки учні будуть залучені до рухової активності і до спорту».

Учитель-новатор  це хто?

До участі в проєкті організатори запрошують учителів-новаторів. Однак які саме риси та якості стоять за цим визначенням? Партнери конкурсу поділилися думками щодо цього.

Євгеній Столітенко, національний координатор соціальних проєктів Української асоціації футболу: «Учитель-новатор – це людина, яка є справжнім професіоналом, знає нові тенденції та може сама запропонувати інновації в різних аспектах, зокрема в оздоровчому та виховному»

Максим Ковальчук, президент Федерації волейболу: «Такий учитель має сам ніби дитиною стати, щоб учні загорілися. Наприклад, він може вийти з ними на майданчик і влаштувати невеличке змагання з волейболу. І тут необов’язково грати на все поле – важливо, щоб дітям сподобалося та щоб вони не злякалися. Учитель-новатор – це той, хто вигадає щось для того, аби дитину зацікавити спочатку, щоб їй хотілося прийти ще раз і вдосконалити навички, виграти або пограти».

В’ячеслав Лопушанський, директор департаменту інформаційних технологій Федерації баскетболу: «У контексті баскетболу вчитель-новатор може принести щось нове в його розвиток і розуміння учнями. Така людина прищеплює дітям любов до спорту та популяризує його».

Євген Баженков, директор Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України: «Учитель-новатор – це творча особистість, яка навчається протягом усього життя, займається самоосвітою. Він прагне постійного вдосконалення та впроваджує у свою діяльність прогресивні ідеї».

Роман Греба, президент Української федерації учнівського спорту: «Це вчитель, у якого горять очі, який відкритий до нового. Така людина не тільки просто сприймає інформацію, а й пропускає її через себе та впроваджує в життя. Це ініціативний педагог, який переконує адміністрацію школи, що необхідно змінити навчальну програму з фізичної культури, обрати певний модуль і внести зміни в розклад уроків. Ба більше, потім разом із керівництвом школи вчитель-новатор зможе переконати територіальну громаду, наприклад, у тому, що дітям необхідний інвентар. Він надихає прикладом своїх колег».

Конкурс – прекрасна нагода мотивувати й підтримати вчителів фізичної культури, познайомитися з ними, щоб надалі разом змінювати ставлення дітей до спорту й виховувати здорове покоління.

Прийом конкурсних робіт триватиме до 6 вересня 2021 року.