Щодо атестації вчителів початкових класів, які успішно пройшли сертифікацію

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

№ 1/9-690 від 15 грудня 2020 року

Місцевим органам виконавчої влади та
органам місцевого самоврядування,
керівникам закладів освіти, головам
атестаційних комісій, вчителям
початкових класів

Щодо атестації вчителів початкових
класів, які успішно пройшли сертифікацію

Шановні колеги!

З огляду на численні звернення педагогічних працівників і закладів освіти з питань атестації вчителів початкових класів, які успішно пройшли сертифікацію (далі – педагогічні працівники), інформуємо.

Наразі порядок присвоєння кваліфікаційної категорії педагогічним працівникам визначено Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 року № 930, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14 грудня 2010 р. за № 1255/18550 (далі – Типове положення).

Відповідно до частини четвертої статті 38 та частини сьомої статті 49 Закону України «Про повну загальну середню освіту» (далі – Закон) керівник закладу загальної середньої освіти зобов’язаний сприяти проходженню атестації та сертифікації педагогічними працівниками. Успішне проходження сертифікації зараховується як проходження атестації педагогічним працівником, а також є підставою для присвоєння йому відповідної кваліфікаційної категорії та/або педагогічного звання.

Згідно з правовою позицією, відображеною, зокрема, в листі Міністерства юстиції України від 26.12.2008 № 758-0-2-08-19 «Щодо практики застосування норм права у випадку колізії», у разі існування суперечності між актами, прийнятими різними за місцем в ієрархічній структурі органами – вищестоящим та нижчестоящим, застосовується акт, прийнятий вищестоящим органом, як такий, що має більшу юридичну силу.

З огляду на зазначене накази Міністерства і нормативні документи, затверджені ними, застосовуються лише в тій частині, що не суперечать Закону.

3 урахуванням викладеного вище атестаційним комісіям при проведенні атестації у 2020/2021 навчальному році необхідно приймати заяви педагогічних працівників, подання яких передбачене Типовим положенням, та присвоювати вчителям відповідну кваліфікаційну категорію або підтвердити наявну вищу категорію в рамках проведення чергової/позачергової атестації.

Привертаємо увагу до того, що успішне проходження вчителем початкових класів процедури сертифікації (підтверджене відповідним сертифікатом) є достатньою підставою для прийняття атестаційною комісією рішення про присвоєння йому наступної кваліфікаційної категорії або підтвердження наявної вищої категорії без надання ним жодних додаткових документів чи проведення будь-яких заходів, пов’язаних із вивченням діяльності такого педагогічного працівника.

З повагою
Т. в. о. Міністра                                   Сергій Шкарлет

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *