Європейський Союз у Миколаєві (ЗЗСО №45)

Четвертий рік поспіль у травні миколаївці святкують День Європи. Це справжнє свято. Не тільки усміхнені люди заполонили вулицю Соборну та Адміральську, а навіть і сонце цілий рік чекало на це свято. Сонячний день, святково, у костюми різних національностей, одягнені люди. І у всіх посмішка на обличчі. Члени нашого Євроклубу «Країнами та континентами» знайомили гостей фестивалю із звичаями, традиціями та культурою країни Європейського Союзу – Естонії.

Естонія – невелика чудова країна на березі Балтійського моря.
Вона славиться сотнями замків і старовинних будівель, високими вежами фортечних стін навколо старовинних міст, середньовічними вуличками і своїми традиціями. Практично всі естонці зможуть познайомити вас зі святом  прекрасної Білої дами, і не тільки про неї, а й про добрі привиди, які святкують разом з нею, бо вони, як кажуть, мешкають у кожному замку Естонії.

Час Білої Дами вже три десятки років є одним з самих найважливіших літніх подій Хаапсалу. У серпні, ближче до повного місяця старе місто Хаапсалу стає центром ярмарку та народної культури, в якому грають виставу про Білу Даму та добрих привидів, які мешкають у замку. Головна героїня цієї вистави – молода естонська дівчина Майла, яка вірить в свободу людських почуттів. Вона закохується в каноніка. Це дуже красива історія про кохання. Їх обох стратили. Але образ Білої Дами кожного року з’являється у вікні. І люди радіють і святкують цю зустріч, веселі ярмарки, пісенні фестивалі супроводжують це свято.

А під час святкової ходи, в якій брали участь учні школи, у справжній кареті їхала Біла дама зі своїми привидами. Вона вітала всіх зі святом, веселі привиди та юні естонці, яких представляли наші учні, веселі кричалки про Естонію …

Було дуже весело. А свято стане незабутнім для мешканців всього міста. На фотозоні усі бажаючі мали можливість не тільки сфотографуватися на фоні великої карти Європейського Союзу та Естонії, а й приміряти костюми естонок та естонців. А той, хто брав участь у вікторині «Незнайомі факти про країни ЄС», отримав призи від Представництва ЄС в Україні.

У 2019 році бригада екологічної просвіти школи стала призером Всеукраїнського освітнього проекту SCHOOL RECYCLING. Вже не один рік команда учнів і педагогів школи співпрацює з командою Євро квіз, що при Представництві Європейського союзу в Києві. Двічі ми ставали переможцями конкурсів від Представництва ЄС при підтримці Миколаївського молодіжного Євроклубу «Діалог», керівник Артем Яковлєв.

Завдяки цьому святу життя європейців стало трохи зрозумілішим та ближчим Запрошуємо всіх до співпраці у конкурсах від Представництва Європейського Союзу!!!