СЮН: акція “Допоможи птахам взимку!”

Традиційно взимку людина допомагає тваринам пережити холоди, особливо – птахам. Кожного року в  міськСЮН проходить  акція «Допоможи птахам взимку». Мета якої – виховання дбайливого ставлення до природи рідного краю, розвиток почуття відповідальності за довкілля, практична допомога птахам.

У цій акції взяли участь вихованці нашої станції. Діти з батьками виготовили годівнички для пташок та розвісили їх на території закладу. Щодня діти з радістю приносять птахам різні ласощі. Даний захід спрямований перш за все на виховання любові і дбайливого ставлення до природи.

Берегти природу, а особливо птахів, як невід’ємну її частину, – це обов’язок кожного!

Важливо правильно спорудити годівницю  і повісити її в потрібному місці.

Годівницю можна зробити з підручних матеріалів: пластикових пляшок, картонних коробок з-під соку або з дерева.

Для початку підгодовування птахів необхідна наявність хоча б однієї з перерахованих погодних умов: наявність сніжного покриву: під масивним шаром снігу птахам складніше знайти їжу; утворення криги на поверхні землі і на гілках дерев (ожеледь): при такій погоді роздобути харчування птахам практично неможливо.

Підгодовування птахів взимку: як, коли і чим правильно годувати пернатих.

Не можна давати:

  1. Будь-які солоні продукти: сало, і сухарі, і печиво.У птахів не виводиться зайва сіль з потом, як у людей, оскільки у них немає потових залоз. Вони можуть від неї позбавитися тільки через бруньки, а їм буває важко впоратися з підвищеним навантаженням.
  2. Чорний хліб.У хлібі  багато солі. Частина корму залишається у них в зобу, де хліб починає бродити. У пернатих з’являється пронос, через що вони швидко гинуть взимку.
  3. Смажене насіння.Вони шкодять печінці птахів, тому пригощати смаженим насінням їх не можна.
  4. Пшоно.У магазинах продають очищене пшоно. Від нього окислюються жири на поверхні, з’являються шкідливі речовини. Якщо птахи постійно живитимуться пшоном, вони можуть загинути. Щоб не завдавати шкоди здоров’ю птахів, пшоно треба спочатку промити, а потім зварити.
  5. 5 Рис та гречка – це такі крупи, які розбухають у шлунку. У дрібних птахів (синиця, горобець), шлунок маленький, тому вони визиватимуть їм біль.

     

    Чим можна  годувати  різних птахів:

    Підбір корму залежить і від виду птаха. Якщо для одних така їжа небезпечна, для інших – ні.

    1. Синиці. Можна почастувати несолоним салом або шматком сирого м’яса. Вони люблять насіння, щільні пластівці з вівса.
    2. Горобці.Основна зерносуміш для горобців – просо і овес. Дають їм і роздроблену пшеницю або ячмінь. Можна додати насіння, але менше половини об’єму.

    3. Голуби. Сама краща для них їжа – перловка, яка коштує дешевше, ніж інші крупи. Вони можуть живитися і вівсом, і пшеницею.

Продуктів, які добре підходять для підгодовування птахів, досить багато. Серед них – пшенична та кукурудзяна крупа, несмажене та несолоне насіння соняшника, просо, пшениця, перловка, квасоля, сочевиця, вівсянка, льон, горох. Великим птахам припаде до душі також порізаний кубиками гарбуз, морква.

Допоможіть їм, і вони стануть вам у пригоді, сторицею віддячать своєю невтомною працею та піснями…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *