СЮН: ІНЖЕНЕРНИЙ ТИЖДЕНЬ

Вихованці гуртка міської станції юних натуралістів “Природа і творчість”, керівник Ружелович О.М. відчули себе маленькими інженерами і зробили барометр з лампочки.

Барометр – прилад для вимірювання атмосферного тиску. Звичайно, барометр можна купити, але створити його власними руками, спостерігати як він працює – це набагато цікавіше!Як працює саморобний барометр: на воду в лампочці впливає атмосферний тиск через отвір у склі, вологість повітря та температура навколишнього середовища. Під комплексною дією всіх цих факторів відбувається випаровування поверхнісного шару з конденсацією пару в середині скляної лампочки. За характером конденсату, який утворився, за його формою та густиною визначають, яка буде погода:

  • якщо на стінках лампочки з’являються крапельки води, то атмосферний тиск падає – значить будуть опади;
  • якщо стінки лампочки сухі, то атмосферний тиск високий і буде суха погода.

Перед практичною роботою керівник гуртка провела дітям  інструктаж з техніки безпеки, так як у роботі використовували дрель, а сама лампочка скляна і крихка.

Як зробити барометр з лампочки:

  • під цоколем, де після звуження починається рівна поверхня, просверлити дірочку 3-4мм у діаметрі, попередньо капнути на це місце олію (лампочку обгортаємо папером);
  • шприцем залити кольорову воду у лампочку на 2см;
  • лампочку поставити або повісити на зовнішньому боці вікна, де немає прямих сонячних променів (в морозну погоду дослід не проводиться!)

Інструменти, які необхідні для створення барометру:

Обгортаємо лампочку папером, обов’язково працюємо у робочих рукавицях та окулярах.

Сверлимо дірочку.

Додаємо у воду харчовий барвник, для контрасту, щоб краще було видно.

Заливаємо кольорову воду у лампочку.

Ставимо лампочку на підставку. Вихованці гуртка встановили лампочку на підвіконні, не на вулиці, вікрили вікно і спостерігали за результатом.

 

Через 2 години побачили результат: на стінках лампочки з’явились крапельки. Погода на вулиці була похмура, а на наступний день пішов дощ. Ура! Наш барометр працює!

Автор статті Березецька Олена Олексіївна, методист міськСЮН

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *