Засідання методичного об’єднання керівників гуртків початково-технічного та художньо-технічного профілів закладів позашкільної освіти міста Миколаєва

9 грудня 2021 року відбулося засідання міського методичного об’єднання керівників гуртків початково-технічного та художньо-технічного профілів закладів позашкільної освіти м. Миколаєва «Маніпуляція свідомістю людини через комп’ютерні технології».

Гостей привітала директор міської станції юних техніків Гурська І.М. та зробила наголос на тому, що однією з основних компетентностей, яка потрібна людині і у роботі і у повсякденному житті є критичне мислення. Людина не має критичного мислення від народження. Це вміння розвивається під час навчання, оволодіння певними загальними життєвими навичками. Тому розвиток критичного мислення, як можливість протидіяти маніпуляціям, є важливим і для педагогів, і для вихованців.

Методично-інформаційну панель відкрила завідувач відділу методичного міськСЮТ Калініна Л.Г. з темою «Маніпуляція свідомістю людини через комп’ютерні технології». Використовуючи приклади та життєві ситуації, познайомила педагогів з тими методами, які найчастіше використовуються для маніпуляції свідомістю людини. А при спільному обговоренні педагоги означили ті кроки, за допомогою яких можна відрізнити справжні новини, дійсну інформацію від фейків.

На практичних вправах Сайковська Л.О., зав. відділом організаційно-масової роботи, зупинилася на найбільш цікавих фактах про те, як найпопулярніша пошукова система Google отримує всі доступні дані про користувачів. А методист міськСЮТ Гапиченко Г.Є. навчила педагогів як за допомогою найпростіших засобів Google здійснювати пошук інформації за фотографіями.

Також усі учасники методичного об’єднання отримали інформаційні матеріали з правилами щодо запобігання поширенню фейкових новин, та посиланнями на корисні Інтернет ресурси.

А далі Димова В.Б., заслужений майстер народної творчості України, майстриня Миколаївського обласного творчого об’єднання «Прибужжя», запропонувала гостям долучитися до майстер-класу «Новорічна скринька» та створити своїми руками прикрасу у техніці «темарі» за власним ескізом. Тому кожна створена прикраса була індивідуальна та неповторна, а педагоги отримали позитивні емоції та задоволення від роботи.

Підводячи підсумки роботи, директор міської станції юних техніків Гурська І.М. наголосила, в час, коли інформаційне отруєння легше отримати ніж харчове, треба дуже ретельно ставитися до всієї інформації, яка потрапляє до полю нашого зору та вчити це робити вихованців. Наша найкраща зброя – вміння аналізувати і замислюватися над тим, в чому нас хочуть переконати.