Щодо організованого завершення навчального року в закладах професійної (професійно-технічної) освіти у період карантину

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

№ 1/9-200 від 08 квітня 2020 року

Керівникам департаментів
(управлінь) освіти і науки
обласних, Київської міської
державних адміністрацій

Керівникам навчально
(науково)-методичних
центрів (кабінетів)
професійно-технічної освіти

Керівникам закладів
професійної (професійно-технічної) освіти

Щодо організованого завершення
навчального року в закладах професійної
(професійно-технічної) освіти
у період карантину

Шановні колеги!

У зв’язку з епідеміологічною ситуацією, яка склалася в Україні, та з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 просимо неухильно виконувати положення постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 02 квітня 2020 р. № 255), наказу Міністерства освіти і науки України від 16.03.2020 № 406 «Про організаційні заходи для запобігання поширенню коронавірусу COVID-19» у питаннях завершення навчання здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти у період карантину до 24 квітня 2020 року та при плануванні заходів для організованого завершення навчального року врахувати наступне.

Відповідно до статті 27 Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту», навчальний час здобувача освіти визначається обліковими одиницями часу, передбаченого для виконання освітніх програм професійної (професійно-технічної) освіти, а саме навчальний рік, тривалість якого не перевищує 40 навчальних тижнів, тривалість кожного з яких не перевищує 36 академічних годин.

Згідно зі статтею 15 Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» випускнику закладу професійної (професійно-технічної) освіти, який успішно пройшов кваліфікаційну атестацію, присвоюється освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» з набутої професії відповідного розряду (категорії).

Закладам, у яких відповідно до робочих навчальних планів, заплановано випуск здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти під час запровадженого карантину, рекомендуємо організувати проведення державної кваліфікаційної атестації у дистанційній формі та завершити освітній процес у таких навчальних груп вчасно, у визначені освітніми програмами терміни.

У разі, якщо виробничу практику здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти неможливо організувати у дистанційному форматі, а термін навчання завершується, пропонуємо здійснити оцінювання результатів виробничої практики із врахуванням результатів виробничого навчання та проміжним оцінюванням роботодавцями рівня кваліфікації випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Висновки державної кваліфікаційної комісії затверджуються відповідним протоколом, що є підставою для видачі документів державного зразка.

З повагою
Заступник Міністра                    Петро Коржевський

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *