Т.В.О. МІНІСТРА СЕРГІЙ ШКАРЛЕТ ПРЕДСТАВИВ ПЛАН ЗАХОДІВ ІЗ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ

27 серпня 2020 року, т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет у складі делегації на чолі з Президентом України взяв участь у робочій поїздці до Дніпропетровської області. Під час візиту Сергій Шкарлет відвідав державний навчальний заклад «Криворізький центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів будівельної галузі», де представив план заходів із розвитку професійної освіти в Україні.

«Криза професійної освіти зумовлена певними глобальними чинниками, зокрема демографічним спадом, який спостерігається як в Україні, так і у світі, зростанням трудової міграції, в результаті якої найкращі українські фахівці їдуть за кордон, доступністю освіти за кордоном, соціальними запитами молоді щодо першого робочого місця. Тому постала потреба в модернізації профосвіти для сталого розвитку суспільства», – зауважив Сергій Шкарлет.

Унаслідок модернізації системи професійно-технічної освіти отримаємо:

  • механізми для здобуття професійної освіти впродовж життя;
  • створення умов для розвитку співробітництва закладів освіти, бізнесу і місцевої влади;
  • можливість здобувати безкоштовну професійну освіту дорослим;
  • широкий вибір надавачів послуг: державні, комунальні, приватні заклади на виробництві;
  • можливість здобувати профосвіту у професійних коледжах, а професійне навчання здійснювати на виробництві та у сфері послуг;
  • доступ до здобуття різних рівнів кваліфікації̈ (ступенева освіта).

«Для створення ефективної системи управління та фінансування закладів професійної освіти буде запропоновано нову модель управління у сфері профосвіти на рівні регіону з обов’язковим залученням усіх зацікавлених сторін», – сказав т.в.о. Міністра Сергій Шкарлет.

Також план модернізації передбачає оновлення навчальної та соціальної інфраструктури закладів професійної освіти із залученням інвестицій, адже лише 6% таких закладів оновлено.

Особлива увага приділятиметься популяризації професійної освіти та створенню гнучкої системи консультування молоді щодо здобуття робітничих професій.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *