Випускники профтехів та коледжів, які не планують вступати до вишу і складають “ДПА у формі ЗНО”, мають проставити відповідні позначки під час реєстрації – роз’яснення МОН

mon.gov.ua

Якщо учень профтеху, студент коледжу або технікуму завершує здобуття повної загальної середньої освіти, а отже складає державну підсумкову атестацію (ДПА) у формі ЗНО, і НЕ планує у 2021 році вступати до закладу вищої освіти, то під час реєстрації він має зазначити про це у відповідних полях. Реєструючись на ДПА з математики або іноземної мови, потрібно також обрати рівень вивчення предмета, оскільки від цього залежатиме складність завдань на тестуванні та кількість часу, відведеного на їх виконання.Відповідне роз’яснення надає Міністерство освіти і науки сьогодні, 10 лютого 2021 року, у відповідь на звернення випускників профтехів, студентів коледжів та технікумів.

Найчастіше саме вони мають уточнюючі запитання щодо правильності реєстрації. Оскільки разом із професією опановують шкільну програму й отримання свідоцтва про повну загальну середню освіту часто припадає на етап, коли вони ще не завершили навчання за обраним фахом.

Державна підсумкова атестація для тих, хто отримує повну загальну середню освіту, цьогоріч складається з 4 предметів:

  • української мови;
  • математики;
  • історії України або іноземної мови (за вибором);
  • історії України, іноземної мови, біології, географії, фізики, хімії (за вибором).

На конкретних прикладах пояснюємо алгоритм дій учасника “ДПА у формі ЗНО”.

Ситуація 1. Учень навчається на кваліфікованого робітника чи фахового молодшого бакалавра на проміжному курсі (наприклад, на 2-му). Для подальшого отримання диплома за професією він повинен мати повну загальну середню освіту. Для цього він реєструється на ДПА у формі ЗНО. Під час заповнення полів він обирає, на якому рівні вивчав математику або іноземну мову (профільний або стандарт). Також зазначає, чи потрібно обраховувати результат за 200-бальною шкалою ЗНО. Оскільки він ще продовжує вчитись у профтеху чи коледжі і НЕ вступає до закладу вищої освіти, потрібно проставити галочку біля поля “Не отримувати”.

Ситуація 2. Учень навчається на кваліфікованого робітника чи фахового молодшого бакалавра і планує цього ж року вступати до закладу вищої освіти. Оскільки він завершує здобуття повної загальної середньої освіти і вона є обов’язковою для вступу на бакалавра, учень реєструється на ДПА у формі ЗНО. Під час реєстрації обирає, на якому рівні вивчав математику або іноземну мову (профільний або стандарт) і ставить галочку біля поля “Отримати (Вступ до ЗВО)” у колонці “Результати за шкалою 100-200 балів”.

Дізнатися, на якому рівні вивчається предмет – профільному чи стандарту – учасник ДПА може у викладача або адміністрації закладу, де навчається.

Докладна інформація про реєстрацію на “ДПА у формі ЗНО” з математики є на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Крім того, нещодавно МОН надало методичні рекомендації щодо організації ДПА з іноземних мов.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *