Захистимо дітей від булінгу!

Останнім часом у засобах масової інформації все частіше можна побачити відеоматеріали з процесом побиття, цькування, фізичного насильства, розміщені у соцмережах очевидцями бійки, й згодом розтиражовані численними інтернет-ресурсами. Розширення інтернет-аудиторії та поширення смартфонів дали можливість школярам не лише ознайомитися з явищем булінгу (цькування), а й втілювати самим зазначене у життя.  

Статистика свідчить, що з булінгом у колі однолітків в Україні стискалися близько 67% дітей. Водночас, майже чверть українських школярів вважають себе жертвами цькування, а близько 40% із тих дітей, які зіткнулися з випадками булінгу (цькування), ніколи не розповідають про це своїм батькам. При цьому 44% із тих, хто спостерігав, як знущаються над їхніми однолітками, не реагували на такі факти через острах піддатися аналогічному знущанню.

Тому з 19 січня в Україні набув чинності Закон щодо протидії булінгу №2657-VIII, зокрема, за моральне або фізичне насильство, агресію у будь-якій формі каратимуть штрафами.

Доведений випадок булінгу тягне штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн) або громадські роботи від 20 до 40 годин – якщо цькували вперше.

І від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів або громадські роботи від 40 до 60 годин, якщо дії вчинили повторно або знущалась група осіб.

Якщо ці дії вчиняли малолітні або неповнолітні від 14 до 16 років, штраф заплатять батьки або особи, які їх замінюють.

Якщо керівник освітнього закладу не повідомить про цькування уповноваженим підрозділам органів Національної поліції – його оштрафують на 50-100 неоподатковуваних мінімумів або відправлять на виправні роботи до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

Але головне не те, що штрафують, а діти. Тому першочерговим завданням вчителів, батьків та громадськості є запобігання виникнення булінгу шляхом створення безпечного освітнього середовища, виховання толерантності серед дітей, проведення відповідних заходів щодо протидії. Сьогодні ми, як ніколи, маємо об’єднати наші сили заради однієї мети – захистити майбутнє наших дітей. Надзвичайно важливо поставитися до цього питання відповідально.

Бережімо дітей!!!