Рекомендації з оформлення шкіл та дитячих садків для підвищення ефективності навчального процесу

Багато чого в якості дошкільної і середньої освіти залежить не тільки від професіоналізму педагогічного складу, а й від навколишнього оточення, його грамотного оформлення. Заходячи в фойє школи, дитячого садка, батьки і учні відразу можуть оцінити рівень закладу, що впливає на загальне враження від перебування в ньому.

Сучасні навчальні установи серйозно ставляться до свого іміджу і престижу, якості освіти, а тому багато уваги приділяється і оформленню фасадів, внутрішніх приміщень.

Фокус на інформативність і легкість сприйняття

З кожним роком навчальне навантаження на дітей зростає, і педагоги шукають нові підходи до подачі навчальних матеріалів. За прикладом європейських колег українські викладачі намагаються зробити навчальний процес в першу чергу цікавим. Для досягнення цієї мети використовується безліч інструментів, в тому числі і барвисте оформлення. У сфері дизайну шкіл і дитячих садків з’явилися нові тенденції.

Дотримання єдиної концепції по-новому

Якщо в минулому столітті дотримання єдиної концепції в інтер’єрі полягало в фарбуванні стін однаковим кольором для всіх поверхів і навіть приміщень, то зараз під цим терміном мають на увазі, що всі деталі інтер’єру повинні виглядати невід’ємними елементами одного цілого і так само природно вписуватися в нього. При впорядкуванні шкіл і дитячих садів намагаються відійти від використання тільки стандартних колірних рішень. Для оформлення кабінетів, коридорів, фойє і залів створюють справжні дизайн-проекти, які покликані об’єднати простір, зробити його цілісним і гармонійним. Тепер основний акцент в оформленні – це ідея, яка запалить в дітях інтерес до вивчення наук. Не бійтеся малюнків на стінах, яскравих кольорів, дат і наукових даних, відображених на стінах коридорів – діти цим цікавляться, діти це запам’ятають!

Щоб використовувати цей прийом в оформленні, визначте основну кольорову палітру, дотримуйтесь її при оформленні просторів. Якщо в дизайні присутні написи або графічні об’єкти, вони повинні бути виконані в одній стилістиці, без ускладнення візуального образу великою кількістю різних форм і кольорів. Для створення палітри бажано використовувати не більше 3-4 відтінків. В іншому випадку вловити загальну концепцію буде вкрай складно.

Ще один актуальний напрям в дизайні – це патріотизм. Громадянин України повинен усвідомлювати себе потрібним країні, відчувати себе її частиною, розуміти свою національну ідентичність, і виховання цих якостей починається зі школи. Використовуйте в оформленні традиційні орнаменти, народні символи України. Не бійтеся цього! Таке оформлення не втратить свою актуальність багато років!

Тематичне оформлення

Цей прийом дозволяє викладачам включати ігрові елементи в навчальний процес. Приходячи в клас, стилізований під конкретну тематику, діти легше занурюються в предмет, стаючи учасниками загального захопливого сюжету. Не бійтеся фантазувати! Фарбуйте звичні речі в незвичайні кольори, стилізуйте їх!

Такий прийом відмінно підходить для кабінетів ОБЖ, спортивних залів, медичних кабінетів, їдалень.

Барвиста подача важливої інформації

Сучасні педагоги активно використовують в оформленні кабінетів і класів стенди, таблички і незвичайні дошки. Це допомагає дітям швидше і ефективніше запам’ятовувати досліджуваний матеріал.

Сучасні стенди для дитячого садка або школи разюче відрізняються від аналогів минулого століття. Вони виготовляються з міцного і легкого пластику з барвистим дизайном, який привертає увагу дошкільнят і підлітків. У виготовленні все частіше відходять від стандартних прямокутних форм, і перевага надається фігурним стендам.

У цього рішення є кілька ключових переваг.

  • Яскравість оформлення. Застосовувані матеріали і використання комп’ютерної графіки дозволяє створювати соковиті і насичені кольори, точно розміщувати потрібний обсяг інформації, роблячи таким чином стенди для школи справжніми витворами мистецтва.
  • Можливість виготовлення індивідуальних проектів. Минули ті часи, коли держава масово поставляла в школи друковані таблиці, плакати. У цьому є і перевага: кожен викладач має можливість оформити свій кабінет по-особливому, створюючи неповторну ауру і стимулюючи інтерес дітей до свого предмету.
  • Легкість монтажу. Стенди, куплені в інтернет-магазинах, що спеціалізуються на їх виробництві, зазвичай поставляються з комплектом кріпильних елементів, тому Вам не доведеться замислюватися над тим, де і які металовироби купувати і як з їх допомогою прикріпити стенд: все продумано виробником. Монтаж займає зовсім небагато часу, а невелика вага матеріалу дозволяє знизити навантаження на стіни і декоративні покриття.
  • Практичність. Стенд прослужить довгі роки, не втрачаючи своєї привабливості. Фарби не блякнуть від UV-випромінювання, пластикова основа не боїться вологи або перепадів температур. Достатньо лише періодично видаляти з поверхні пил за допомогою м’якої ганчірки.
  • Бюджетність. Коштують стенди для дитячого садка або школи по-різному, часто їх ціна залежить від матеріалу, з якого вони виготовлені. Але, пошукавши в інтернеті, Ви напевно знайдете варіант, який Вас влаштує. Не бійтеся уточнювати у фірми-виробника: можливо, вони зможуть порекомендувати Вам, як здешевити вподобану композицію. Як правило, виготовляються стенди всього за кілька днів.

Мобільні крейдяні, маркерні й коркові дошки також практичні і підвищують активність дітей в навчанні. Перевага цього рішення в можливості швидко змінювати інформаційний зміст. Діти можуть самостійно малювати, писати на дошках, що заохочує до навчального процесу. Крейдяні полотна можна використовувати як в оформленні шкіл, так і дитячих садків.

Багато шкіл України намагаються йти в ногу з часом, впроваджуючи електронні табло, інтерактивні екрани і дошки. Використання цих новинок цифрової індустрії в навчанні робить процес гіперактивним, коли в обговоренні теми і в роботі на одній дошці може брати участь весь клас одночасно. Сучасні діти з великим інтересом використовують електронні гаджети як освітній інструмент і активніше включаються в роботу, захоплюючись нею. Хотілося б, щоб більша кількість шкіл могла мати подібні способи візуальної подачі інформації, проте цифрові системи залишаються досить дорогими, вимагають професійного обслуговування і не замінюють оформлення кабінету в цілому.

Поєднання красивого дизайну і практичної користі – головний тренд в оформленні навчальних закладів

Створюючи інтер’єр кабінету або школи в цілому, не забувайте про можливість використовувати стіни як джерело подачі інформації.

У наш час це не складно зробити, використовуючи фотошпалери на наукову тематику, трафарети для нанесення малюнків на стіну фарбою, якісно оформлені стенди, які захоплять дітей певною областю знань і можуть зацікавити науками в цілому. Деякі фірми-виробники йдуть назустріч навчальним закладам і розробляють подібні проекти безкоштовно, як, наприклад, пропонує сайт elitclass.com.ua. Команда професіоналів підійде до виконання поставленого завдання відповідально, підбере найбільш ефективний варіант втілення Вашої ідеї, і в результаті Ви отримаєте той інформаційний простір, який безпосередньо впливає на інтерес дітей. Перетворюйте свою освітню установу в театр науки і в виставку можливостей! Не бійтеся фантазувати і використовувати дані, дати і терміни у веселій інтерпретації – діти все сприймають через гру, і подана цікавим чином інформація запам’ятовується легко і невимушено.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *