Щодо проведення Міжнародного  дня боротьби з корупцією

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

№ 1/9-747 від 05 грудня 2019 року

Керівникам, вчителям, викладачам,
науковцям закладів освіти
та наукових установ

Керівникам і працівникам усіх
органів управління у сфері освіти
та науки

Щодо проведення Міжнародного 
дня боротьби з корупцією

Шановні колеги!

9 грудня — Міжнародний день боротьби з корупцією. Це нагода ще раз згадати про те, що нетерпимість до проявів корупції та хабарництва є однією із засад державної політики у сфері освіти та фундаментальним принципом освітньої діяльності. Саме тому ми з вами щодня повинні працювати над вихованням покоління українців з нульовою толерантністю до корупції.

Заклади освіти та наукові установи – це ті осередки, в яких закладаються ціннісні орієнтири молодого покоління. Майбутні міністри, народні депутати України, державні службовці органів державної влади та органів місцевого самоврядування, судді, прокурори є сьогоднішніми вихованцями, учнями чи студентами. їхній світогляд, ціннісні переконання, способи мислення є результатом нашої з вами важливої і напруженої роботи.

Нетерпимість до корупції має бути наскрізним принципом реалізації освітніх і наукових програм, роботи зі студентами та учнями, їхніми батьками, загальної політики закладів освіти, наукових установ та щоденної поведінки їхніх працівників.

Україна – частина міжнародної спільноти, де прозорість і доброчесність давно є стандартами у суспільстві. Тому основні засади боротьби з корупцією, закладені у міжнародних документах, зокрема у Цивільній конвенції про боротьбу з корупцією 1999 року та Конвенції ООН проти корупції 2003 року, повинні стати орієнтиром і для нас.

Міжнародний день боротьби з корупцією є гарним приводом провести освітні заходи з цієї теми та залучити учнів і студентів до дискурсу про те, чому корупції не місце в Україні.

Ми закликаємо керівників, педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників усіх закладів освіти усіх рівнів та наукових установ 9 грудня чи протягом 9-13 грудня провести бесіди, дискусії, обговорення із учнями/студентами про сутність явища корупції, її негативних руйнівних наслідків для роботи демократичних інституцій, верховенства права, ефективного функціонування усіх органів влади на шляху до розбудови демократичного, справедливого та заможного українського суспільства.

Міністерство просить керівників закладів освіти та наукових установ максимально сприяти всім працівникам та органам учнівського/студентського самоврядування в організації та проведенні відповідних заходів.

Моє звернення має рекомендаційний та мотиваційний характер. МОН не збиратиме жодної звітної інформації про проведені заходи.

Керуючись принципом автономії закладів освіти та поважаючи академічну свободу кожного педагогічного, науково-педагогічного чи наукового працівника, ми не пропонуємо чітко визначених матеріалів для проведення освітніх заходів. У вільному доступі є достатньо інформації, яка буде прийнятною для конкретного викладача та для конкретних здобувачів освіти з урахуванням їхнього віку та/або професії чи спеціальності, яку вони здобувають.

За бажанням освітяни можуть використовувати наступні допоміжні матеріали:

Давайте разом поборемо корупцію і створимо доброчесне суспільство!

З повагою Міністр                                                   Ганна Новосад

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *