Умови прийому до вишів – 2020: основні тези

17 грудня набули чинності Умови прийому до закладів вищої освіти в 2020 році. Документ встановлює правила проведення вступної кампанії та є обов’язковим для закладів вищої освіти незалежно від форм власності та підпорядкування, крім вищих військових навчальних закладів.

Сертифікати ЗНО для вступу на бакалавра

У 2020 році на бакалавра вперше прийматимуть сертифікати ЗНО 4-х років: 2017-го (крім іноземних мов), 2018-го, 2019-го та 2020-го з усіх предметів.

Вступник зможе подати сертифікати в будь-якій комбінації (можна подати в одному пакеті один сертифікат 2017 року, один 2018-го та 2019 років, або ж усі одного року).

Електронний кабінет вступника та подання заяв

Реєстрація електронних кабінетів та завантаження до них документів починатиметься 1 липня, а прийом заяв та документів – 13 липня.

Закінчується подання заяв о 18:00 22 липня – для тих, хто вступає лише за сертифікатами ЗНО, та о 18:00 16 липня – для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів.

Проведення широкого конкурсу

У 2019 році вперше відбувся єдиний широкий конкурс, коли бюджетне місце в закладах МОН і МОЗ на медичні спеціальності йшло за вступником з найкращими балами.

У 2020 році широкий конкурс також планується провести з Державною фіскальною службою та Міністерством культури, молоді та спорту.

Порогові бали на деякі спеціальності

Для вступу на низку спеціальностей встановлені порогові бали.

У 2020 році 150 балів ЗНО з другого та третього конкурсних предметів треба мати вступнику для вступу на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія».

Дещо підвищився конкурсний бал на спеціальності «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини» – з 130 до 140 балів.

Творчі конкурси

Минулого року творчі заліки та творчі конкурси обов’язково відбувались перед подачею документів у виші. Так вдалось уникнути будь-якої можливості маніпулювати результатами творчих конкурсів, підганяючи їх під результати ЗНО. Тому ця практика продовжиться і у 2020 році.

Разом з тим, буде перенесено і вступні іспити для певних категорій вступників (учасники АТО, вступники із захворюваннями, які є перешкодою для складання ЗНО тощо) до початку подання заяв.

ЗНО для молодших спеціалістів

Вступникам на бакалаврат на основі молодшого спеціаліста потрібно буде обов’язково подавати сертифікат ЗНО з української мови та літератури. Крім того, для навчання за спеціальністю «Економіка» та спеціальностями галузей знань «Управління та адміністрування» та «Публічне управління та адміністрування» додатково потрібно буде подавати сертифікат ЗНО з математики (математики або історії України для вступу на контракт).

Держзамовлення на молодших бакалаврів

Уперше буде держзамовлення на підготовку молодших бакалаврів як на ступінь вищої освіти. Важливо, що для цих вступників не діятиме поріг 125 конкурсних балів для участі у конкурсі на бюджет.

Поширення ЗНО для вступу у магістратуру

2020 року також планується розширити перелік спеціальностей, на які потрібно буде складати єдиний вступний іспит (ЄВІ) з іноземної мови за технологією ЗНО на магістратуру. Так, у 2018 році таких спеціальностей було 18, у 2019 – 32, у 2020 році складання ЄВІ передбачено для більш як 80 спеціальностей.

Окрім цього, на спеціальності «Право» та «Міжнародне право» вступники складатимуть єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ) з Права та Загальних навчальних правничих компетентностей.

Реєстрація та проведення ЗНО у магістратуру

Реєстрація на ЄВІ та ЄФВВ триватиме з 6 травня до 18:00 3 червня. Єдиний іспит відбудеться 1 липня, а єдине фахове вступне випробування – 2 липня.

Прийом заяв та документів для таких вступників почнеться 5 липня і триватиме до 22 липня. Для всіх інших вступників у магістратуру терміни подачі документів, складання іспитів та інших вступних процедур визначаються правилами прийому вишів.

УМОВИ ПРИЙОМУ ДО ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В 2020 РОЦІ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *