2020 – рік освіти: бюджет на 2020 рік (презентовано на засіданні муніципальної ради з питань освіти)

7 лютого в мерії відбулося засідання муніципальної ради з питань освіти. У ньому взяли участь міський голова Олександр Сєнкевич, перший віцемер Володимир Криленко, голова профільної депутатської комісії Сергій Мотуз, начальник управління освіти Ганна Личко, директор департаменту фінансів Віра Святелик, керівники навчальних закладів міста.

Під час заходу були озвучені основні показники бюджету галузі на поточний рік. Як відомо, 2020 визначений у Миколаєві роком освіти, тому і увага цій галузі буде особливою. Загалом на її розвиток у Миколаєві передбачено 1 млрд 612 млн 930 тис. грн. З них 1 млрд 4 млн 905 тис грн – це видатки з міського бюджету, ще 568 млн 25 тис. грн – субвенція з державного бюджету на заробітну плату вчителям.

Як і було заплановано, на кожен навчальний заклад передбачено по 200 тисяч гривень. І кожен з них вирішує, на які потреби спрямувати ці кошти – для виконання поточних ремонтних робіт, придбання навчального обладнання, меблів, інвентарю, тощо.

В 2020-му міська влада планує облаштувати навчальні заклади сучасними системами очистки води. Інноваційне устаткування з’явиться у 25 школах, 25 дитячих садочках, 3 позашкільних навчальних закладах та 1 – в СНК. Таке комплексне рішення по забезпеченню дітей якісною питною водою в освітніх закладах Миколаєва реалізується вперше, за ініціативою міського голови. На це виділено 4 млн 975 тис. грн.

Аби підвищити безпеку учнів та педагогів 3 млн 150 тис грн. спрямують на системи відеоспостереження. Обладнання придбають цьогоріч для 25 шкіл, 25 дитсадків та трьох позашкільних закладів.

Приділятиметься увага і здоровому та якісному харчуванню в школах. Міська влада спрямувала 4 млн 997 тис. грн на оновлення технологічного та холодильного обладнання харчоблоків. Відзначається, що ця сума на 1 млн 770 тис. грн більше, ніж минулого року.

Понад 40 млн грн управління освіти передбачило на ремонти навчальних закладів. Як зазначив міський голова, ця сума не є загальною, адже деякі проєкти проводяться через інших розпорядників коштів, зокрема, управління капітального будівництва.

Обговорили і стан пожежної безпеки у закладах освіти. Незважаючи на те, що встановлення пожежної сигналізації – захід дороговартісний, завдання міської влади полягає у тому, аби в кожній школі та дитсадку була наявна система сигналізації на випадок пожежі. На цьому під час засідання ради наголосив міський голова Олександр Сєнкевич. У 2020 році робота в даному напрямку посилиться. На реалізацію заходів з пожежної безпеки в школах та дитсадках передбачено 4 млн 112 тис. грн.

Під час засідання відбулася конструктивна розмова про актуальні потреби освіти. Завершуючи обговорення, Олександр Сєнкевич попросив педагогів передати йому свої пропозиції задля подальшого вирішення озвучених проблем.

Нагадаємо, 2019 рік був визначений роком медицини. В медичній галузі Миколаєва відбулись позитивні зміни, а фінансування було рекордним за останні 20 років. Міська влада спрямувала 89,5 млн. грн. на оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я. Виконані необхідні умови для реформування галузі, і наразі всі заклади охорони здоров’я другого рівня готові до укладання договорів з НСЗУ.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *