Абітурієнти з окупованих територій отримають пільгові умови вступу, забезпечення гуртожитками, стипендіями та працевлаштуванням в Україні

Такі нововведення анонсували Президент Володимир Зеленський та міністерка з питань тимчасово окупованих територій Оксана Коляда.

На минулому тижні Президент Володимир Зеленський провів нараду з представниками низки міністерств з приводу населення тимчасово окупованих територій (ТОТ).

Президент наголосив, що нові заходи мають мотивувати молодь до отримання української освіти та сприяти у влаштуванні подальшого життя на території, контрольованій Україною.

За словами глави держави, йдеться не лише про тих, хто залишився жити на ТОТ – а й про тих, хто згодом туди повернувся, оскільки не зміг влаштуватися на підконтрольній території, вступити в українські виші. А відтак необхідні пільгові умови вступу для цієї категорії громадян.

Учасники наради погодилися більш предметно напрацювати пропозиції та представити їх Президенту на наступній зустрічі 1 березня.

Про хід напрацювання таких пропозицій звітувала Оксана Коляда (на заглавному фото – праворуч), міністерка у справах ветеранів і ТОТ. Очільниця Мінветеранів повідомила, що розроблювана її командою програма передбачатиме різні форми мотивування абітурієнтів з ТОТ:

  • особливий порядок отримання стипендій на навчання в будь якому виші України;
  • особливий порядок забезпечення гуртожитками абітурієнтів та студентів з ТОТ;
  • особливий порядок подальшого навчання та стажування в іноземних ВНЗ,
  • особливий порядок подальшого працевлаштування в Україні.

Також Оксана Коляда розповіла про свій план забезпечення дистанційного вивчення української мови та історії України – дисциплін, які нині не викладаються на ТОТ.


Нагадаємо, раніше для громадян України, які не досягли 16-річного віку, спрощено порядок виїзду/в’їзду з Криму та Севастополя (постанова Кабміну від 24 грудня 2019 р. №1157).


Джерела: офіційні сайти Президента, Уряду, Мінветеранів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *