Спільне майбутнє – спільними зусиллями: у Миколаєві стартувала конференція-гра серед старшокласників

28 лютого у сесійній залі міської ради відбулось відкриття конференції старшокласників “Модель ООН. Миколаїв-2020”. Учасниками заходу стали понад 120 школярів міста, області та молодих дипломатів з Києва і Запоріжжя. Впродовж двох днів вони імітуватимуть роботу Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй через моделювання роботи комітетів цього органу, обговорюючи тему “Спільне майбутнє – спільними зусиллями”. Усі учасники поділені на команди, кожна з яких представляє окрему країну.

Захід такого формату проводиться у нашому місті вперше, і присвячений 75-річчю Організації Об’єднаних Націй. Ініціатори – Київський ліцей бізнесу, школа №1 ім.Олега Ольжича, за сприяння Представництва ООН в Україні, Миколаївської міської ради.

Як зазначають організатори, участь старшокласників у Моделі ООН дозволяє їм випробувати себе у якості дипломатів, навчитися вести дискусію та обстоювати свою позицію, дізнатися більше про сучасні міжнародні відносини, поточну міжнародну ситуацію та діяльність ООН у світі, створити нове коло знайомств. У результаті роботи коференції бачення молоддю сучасної ситуації в світі буде викладено в окремих резолюціях.

Урочисте відкриття конференції відвідали Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, перший віцемер Володимир Криленко, координаторка проєкту “Модель ООН” в Україні, перша заступниця директора Київського ліцею бізнесу Валентина Нідзельська, керівник проєкту “Модель ООН” у Миколаєві,  директор школи №1 ім. Олега Ольжича Володимир Заяць, начальниця управління освіти Ганна Личко, депутати міськради Наталя Горбенко та Владислав Єнтін, начальник управління молодіжної політики Олександр Рябенко.

– Майбутнє України – це молодь, яка має нові принципи, вміє критично мислити. Тому я завжди підтримую подібні заходи. Вони допомагають молодим людям сформувати своє особисте бачення процесів, що відбуваються навколо, – зазначив Олександр Сєнкевич.

Міський голова поділився з молоддю власним досвідом, а також розповів про свою діяльність на всеукраїнському та міжнародному рівнях. Зазначимо, що з 2016 року Олександр Сєнкевич є членом Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, Асоціації міст України.

– Останні чотири роки я працював над питанням “Роль місцевих і регіональних влад у захисті внутрішньо переміщених осіб”. Тема стратегічна, надзвичайно важлива для України в рамках війни на Донбасі та окупації Криму. Цього року українська делегація захистила резолюцію, вона була прийнята усіма представниками Конгресу, окрім 16 представників Росії.

Олександр Сєнкевич зазначив, що дипломатична робота є дуже важливою і корисною у плані формування позитивного іміджу країни. І щоб гідно виконувати цю місію, слід бути освіченим, мати практичні навички ділового спілкування, вільно володіти англійською мовою. 

– Миколаїв сьогодні відкривається світу, і я надзвичайно радий, що наше місто приймає гостей з інших міст, організовує освітні заходи для молоді. Бажаю вам сьогодні отримати нові корисні знання. Змінюйте світ, починаючи з себе! Сподіваюсь, що досвід, отриманий тут, стане вам у пригоді, – резюмував Олександр Сєнкевич.

З вітальним словом до присутніх також звернулась координаторка проєкту Модель ООН в Україні Валентина Нідзельська. 

– Передусім, маєте бути дипломатами свого життя. Можна не бути сильним у математиці, завжди за необхідності можна підтягнути ці знання, а от людяності, відкритості, щирості – цьому потрібно вчитися щодня,  – зазначила Валентина Нідзельська. 

Також присутніх у відеозверненні привітала координаторка системи ООН в Україні пані Оснат Лубрані.

Після урочистостей розпочалась робота конференції. Учасники урочисто прийняли клятву дипломата, виголосили вступні промови від імені країни, яку представляють, озвучили власну точку зору щодо участі молоді в житті суспільства, недопущення військових дій у світі. 

Продовження заходу відбулось в приміщенні школи №1 імені Олега Ольжича, де учасники обговорили основну тему “Спільне майбутнє – спільними зусиллями”. Юні дипломати працюватимуть в п?яти комітетах і комісіях, де розглянуть такі проблеми:

Комітет з питань роззброєння і міжнародної безпеки: загроза міжнародному миру й безпеці та дії ООН.

Комітет з економічних і фінансових питань: права людей з інвалідністю та всебічний облік інтересів цієї категорії людей у процесі реалізації цілей сталого розвитку на період до 2030 року.

Комітет з соціальних і гуманітарнихпитань: проблема наркотиків і боротьба з нею.

Комісія з охорони  навколишнього середовища: глобальна проблема охорони клімату в інтересах сучасного й майбутніх поколінь.

Комісія з прав людини: захист зниклих осіб під час збройних конфліктів.

Довідково:

Модель ООН – це міжнародна освітня програма, яка вже понад 60 років надає можливість здобувачам освіти поринути у світ політики й дипломатії, ближче ознайомитись із роботою ООН шляхом імітації діяльності Генеральної Асамблеї, комітетів та комісій ООН. Під час гри-конференції кожна учнівська делегація представляє певну країну або міжнародну організацію, що входить в ООН. Шляхом дискусій і дебатів школярі намагаються знайти вирішення глобальних проблем та конфліктів, зрозуміти особливості світової політики, розвивати власні ораторські, дипломатичні та комунікативні навички. «Модель ООН» в Україні було започатковано у 1998 році завдяки учням Київського ліцею бізнесу, які вибороли право реалізувати цю міжнародну програму. Відтоді заклад забезпечив організаційну й змістовну роботу чотирьох усеукраїнських і восьми регіональних конференцій.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *