Тимчасові канікули для школярів, обмеження масових заходів, додаткова закупівля засобів профілактики та гігієни, санобробка транспорту, – у Миколаєві впроваджують заходи безпеки

В мерії відбулося засідання комісії з питань ТЕБ та НС з питання профілактики та попередження вірусних захворювань. В заході взяли участь Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, перший віцемер Володимир Криленко, начальники всіх задіяних управлінь і міських служб. Також сьогодні Кабінет Міністрів оголосив карантин на території всієї країни. Це передбачає закриття навчальних закладів на певний час, обмеження у проведенні масових заходів (заборонені такі, на яких збирається 200 та більше людей), призупинення авіасполучення з деякими країнами. Такі заходи обумовлені зростанням захворюваності на ГРВІ, грип груп А,В і спалахом (не плутати з епідемією) коронавірусу.

Володимир Криленко повідомив, що станом на сьогодні в Миколаєві епідеміологічний поріг перевищено на 2,7 відсотки. Відповідно до рішень Кабінету Міністрів і ситуації в місті під час засідання комісії було заплановано ввести карантин для навчальних закладів середньої освіти на три тижні з завтрашнього дня, 12 березня. Начальник управління освіти Ганна Личко запропонувала один із тижнів карантину вважати канікулами, аби не втрачати час освітнього процесу. Можлива організація дистанційного навчання з використанням всіх сучасних технологій. Щодо дитячих садочків – вони не працюватимуть 12 і 13 березня. До понеділка буде відпрацьована схема роботи дошкільних закладів надалі. Зокрема пропонується організація чергових груп. Про прийняте рішення буде повідомлено додатково. Також на карантин йдуть заклади технічної професійної освіти. За попередніми підрахунками, аби забезпечити навчальні заклади міста необхідними засобами профілактики і гігієни, необхідно близько 5 мільйонів гривень. В рамках протиепідемічних заходів будуть проведені роз’яснювальні бесіди з директорами училищ, шкіл і садочків, також педагоги будуть звертатися до батьків з проханням посилити батьківський контроль за перебуванням дітей і дотриманням ними правил особистої гігієни.

Начальник управління охорони здоров’я Ірина Шамрай нагадала, що медичні заклади міста готові до будь-яких ситуацій. На минулому тижні були проведені відповідні навчання щодо розгортання госпітальної бази на випадок виявлення підозри на коронавірус. На минулому тижні зареєстровано понад 3000 випадків захворювання на ГРВІ і грип, що на 17 відсотків більше за позаминулий тиждень. Ірина Валентинівна підкреслила: є необхідність додаткової закупівлі дезінфікуючих засобів для закладів охорони здоров’я. Сьогодні спостерігається дефіцит товарів, що забезпечують особисту гігієну: медичні маски, безконтактні термометри, антисептичні засоби.

Представник Держпродспоживслужби в Миколаївській області наголосила, що протиепідемічні заходи необхідно проводити на усіх підприємствах, в установах та закладах міста, забезпечити їх гігієнічними засобами, вимагати від працівників суворого дотримання особистої гігієни і провітрювання всіх приміщень.

Члени комісії приділили увагу і громадському транспорту. В муніципальному транспорті проводиться санітарна обробка і провітрювання машин. Щодо приватних перевезень – наразі відпрацьовується механізм, за яким буде проводитися санітарна обробка маршруток. Також обговорюється механізм роботи з приїжджими на миколаївських вокзалах, як залізничному, так і авто.

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич закликав миколаївців уникати паніки і приділити більше уваги своєму здоров’ю:

–          Жодним чином влада не може убезпечити людину від зараження на будь-яку інфекцію, якщо сама людина не робить цього. Ми можемо рекомендувати миколаївцям  дотримуватися певного режиму і правил гігієни. Але за вас влада це зробити не може. Влада може потурбуватися про організацію освітнього процесу, про те, щоб не проводити масові заходи під час карантину. Ми завтра вже проведемо спільні консультації з очільником обласної адміністрації Олександром Стадніком, який повертається з Києва, щодо протиепідемічних заходів. А я звертаюся до городян: не піддавайтеся паніці, мийте руки, піклуйтеся про імунітет, не наражайте себе на небезпеку, уникайте місць скупчення людей. І вчасно звертайтеся до лікарів. Таким чином ви збережете своє здоров’я і здоров’я своєї родини.

Міська влада ще раз звертається до миколаївців: якщо у дитини або іншого члена родини висока температура, не зволікайте, звертається до лікарів, телефонуйте до Швидкої допомоги. Ваші чіткі дії, відсутність паніки і навіть мінімальна обізнаність у питання профілактики вірусних захворювань дадуть можливість лікарям вчасно відреагувати, надати кваліфіковану допомогу і уникнути важких ускладнень.

Вся актуальна інформація щодо епідеміологічної ситуації і стану із захворюваністю буде оперативно доводитися до городян.

Відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *