Влада впровадила штрафи за порушення карантину

На превеликий жаль, не всі дітлахи розуміють масштаб сьогоднішньої проблеми.  Оскільки, кінотеатри й розважальні заклади вже закриті, розваги учням доводиться придумувати самостійно. 

А дехто навіть вдається до розбою. На Херсонщині, у Корабельному та Суворівському районах за останні дні зафіксовані бійки між підлітками. 

Однолітки побили 12-річного учня, а закінчилося все тим, що учень опинився у дитячій обласній клінічній лікарні із підозрою на струс мозку та численними забоями. За словами начальника відділу ювенальної превенції ГУНП Херсонщини Ярослава Шанько, поліція почала відпрацювання профілактики дитячої бездоглядності та перешкоджання продажу неповнолітнім алкоголю й цигарок. 

Через карантин влада ввела надзвичайні заходи

Адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення правил карантину при коронавірусі. 

Штраф за порушення санітарно-протиепідемічних правил і норм становитиме: від 17.000 до 32.000 тисяч гривень.

Для посадових осіб: від 34.000 до 170.000 тисяч гривень.

Дії правоохоронних органів регулюються статтею 325 ККУ про порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням.

Накази статті передбачають штраф або обмеження волі на термін до трьох років.

У разі тяжких наслідків, порушення карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

За словами радника міністра внутрішніх справ Івана Варченко, правоохоронні органи можуть проводити рейди для перевірки дотримання вимог Кабміну щодо карантинних обмежувальних заходів.

Ми перш за все говоримо про людську відповідальність. Просимо кожного та кожну розуміти, що за вашими діями чи бездіяльністю стоїть життя і здоров’я громадян, — закликає Іван Варченко.

 

Карантин в Україні у першу чергу є профілактичним заходом, спрямованим на недопущення поширення коронавірусу.

Порушників притягуватимуть до відповідальності. Ідеться, звісно, про посадових осіб або відповідальних за суб’єкти господарської діяльності, — каже Іван Варченко.

Уряд вирішив діяти на випередження — обмежити масові заходи та навчальний процес допоки не буде впевненості, що українців остаточно оминула ця загроза.

Роботодавців просять за можливості перевести працівників на дистанційну роботу. Це переважно стосується тих, у кого є малолітні діти, які через карантин у школах і садочках будуть вдома. В ТРЦ та на підприємствах просять посилити заходи з дезінфекції.

Під час карантину забороняється: 

  • відвідувати заклади освіти, карантин вводять в усіх навчальних закладах — дитсадках, школах, позашкільних закладах, училищах, коледжах, вищих навчальних закладах;
  • проводити масові заходи, у яких беруть участь понад 200 людей. Це не стосується заходів, які потрібні для забезпечення роботи органів влади та місцевого самоврядування. 

Тож рекомендації медиків дуже прості:

  • часто мийте руки;
  • не торкайтеся руками обличчя;
  • висипайтеся і повноцінно харчуйтеся;
  • багато пийте рідини впродовж дня;
  • займайтеся фізичною активністю чи спортом;
  • уникайте масових скупчень людей;
  • тримайте дистанцію в чергах і транспорті;
  • часто провітрюйте приміщення;
  • залишайтеся вдома у разі симптомів ГРВІ та одужуйте;
  • зберігайте спокій і оптимізм.

Джерело: https://vse.ee/clr

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *