На сесії міськради обговорили стан харчування у навчальних закладах міста

На сесії міськради обговорили стан харчування у навчальних закладах міста. На початку засідання до депутатів та міського голови звернулася ініціативна група батьків, чиї діти відвідують дитсадки з самостійною організацією харчування. Таких у нашому місті 11. 

Миколаївці вважають, що ймовірний перехід на обслуговування до КВП з  організації харчування в навчальних закладах погіршить якість надання послуги. Тож звернулися до обранців з проханням не змінювати систему організації харчування в даних дитсадках.

Як пояснив міський голова Олександр Сєнкевич, мова про це взагалі не йде. Міська влада розглядає питання щодо приведення до відповідності вартості харчування.

  • Це питання фінансової дисципліни, а не якості. Виходить така ситуація, що батьки вихованців 63 дитсадків з централізованим постачанням сплачують більше, ніж тих 11-ти з самостійною формою організації харчування. Ми проаналізували: перші сплачують 433 грн за дітей в яслах та 649 грн в інших групах. У садках із самостійним харчуванням виходить 260 грн та 389 грн відповідно. У цьому немає соціальної справедливості. Окрім того, що платять батьки, управління освіти коштом бюджету, платників податків компенсує витрати на оплату праці кухарів, комірників, бухгалтерів та рахунки за енергоресурси. Тож питання не в тому, щоб переводити заклади на обслуговування КВП, а в вирівнюванні різниці в оплаті. Будь ласка, сплачуйте однакову суму коштів, як всі, залишайтеся на тій системі харчування, яка вам подобається, – пояснив керівник міста.

Начальниця управління освіти міськради Ганна Личко нагадала, що граничні норми харчування переглядаються щороку. Питання регламентовано Постановою КМУ від 2004 року. У грудні 2020 року виконком прийняв рішення про встановлення розміру батьківської сплати за харчування дітей. По дитсадкам відсоток змінено з 60 до 70%. При цьому діти соціально незахищених категорій харчуються безкоштовно. 

  • Ми вивчили ситуацію по інших містах. У Мукачеві батьки сплачують 80%, Києві – 100%,  Чернігові – 75%, в Одесі, Житомирі, Тернополі, Івано-Франківську – 70%, – зазначила Ганна Личко. – В міському бюджеті 2021 року на харчування дітей у навчальних закладах закладено 106 млн грн.  

Керівник КВП з організації харчування в навчальних закладах Віктор Васильєв додав, що з початку року в школах та дитсадках міста запроваджено єдине меню.

– Це інструмент, який ми даємо батькам для контролю якості їжі. Наразі тривають тендерні процедури для визначення постачальників продуктів харчування, і вже зараз можна побачити, на яких умовах та з якими цінами вони “заходять”. Ми максимально відкриті. Дякую батькам дитсадків, які привернули до нас увагу. Однак, хочу зауважити, що жодним чином наше комунальне підприємство не впливає на рішення, де будуть вони будуть харчуватися надалі, – сказав Віктор Васильєв.

Відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *