Одне завдання тесту ЗНО з фізики має дві відповіді

Одне із завдань тесту зовнішнього оцінювання з фізики, що стосувалось визначення коефіцієнту трансформації трансформатора, має дві правильні відповіді. Відповідного висновку дійшла предметна фахова комісія з фізики при Українському центрі оцінювання якості освіти.

В УЦОЯО зазначають, що рішення комісії ґрунтується на розбіжностях у трактуванні цього питання у навчальній літературі.

«Переважна більшість сучасних авторів підручників і навчальних посібників з фізики визначає коефіцієнт трансформації трансформатора в режимі холостого ходу як відношення напруги на первинній обмотці до напруги на вторинній обмотці. Проте існують поодинокі випадки трактування цього коефіцієнта як відношення напруги на вторинній обмотці до напруги на первинній», – зазначили в Українському центрі оцінювання якості освіти.

З огляду на розбіжності в тлумаченні означення коефіцієнта трансформації трансформатора в режимі холостого ходу в підручниках та навчальних посібниках різних авторів і в різні роки видання, було проведено позачергове засідання предметної фахової комісії з фізики.

«Комісія встановила, що завдання 32.1 (зошити 1, 2, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13, 14) або завдання 31.1 (зошити 3, 6, 9, 12, 15) сертифікаційної роботи основної сесії ЗНО з фізики має дві правильні відповіді – 0,02 і 50», – повідомили в УЦОЯО.

В Українському центрі прийнято рішення зарахувати тим учасникам основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання з фізики 2019 рокуякі навели відповідь 0,02 і 50 до завдання на визначення коефіцієнта трансформації трансформатора в режимі холостого ходу відповідної сертифікаційної роботи, по одному балу.