Міністр освіти пропонує адаптувати закордонні підручники

Міністр освіти і науки Ганна Новосад припустила можливість адаптації кращих прикладів закордонних підручників і пілотування їх в окремих українських школах. Про це міністр освіти сказала в інтерв’ю Укрінформу.

Зокрема, коментуючи результати українських школярів з математики, міністр наголосила, що українські шкільні підручники не базуються на компетентнісному підході.

«Я можу помилятися, але я не знаю зараз підручників з математики, які базувалися б на компетентнісному підході, який є в PISA, де в завданнях, окрім того, що ти маєш розуміти формулу, ти ще й бачиш, у якій ситуації ти можеш її використати. Тому в 2020 році ми продовжимо і маємо завершити те, що почали власне в 2019-му – це державний стандарт базової освіти, який має задати рамку очікуваних результатів для 5-9 класів», – сказала міністр.

Також Ганна Новосад, наголосила на необхідності переглянути програми на предмет розвантаження, оскільки дослідження PISA показало, що діти не вміють працювати з елементарними речами, такими, як дроби й відсотки.

«Одночасно з цим, я хочу, щоб 2020 рік ми разом із колегами та спільнотою витратили ще й на те, щоб створити, або перекласти та адаптувати хороші підручники з математики. У світі є багато класних підручників з математики, які власне ґрунтуються на цьому компетентнісному підході», – сказала міністр.

За її словами, Міністерство освіти вже намагалося зробити це в 2019 році.

«Але вважаю, нам варто повернутися до цього ще раз – і розглянути варіанти канадських або сингапурських підручників, які дійсно є класними, і спробувати адаптувати їхні методики. Це не виключає написання підручників українськими авторами, просто варто дати альтернативу, яка вже використовується в світі й показує свою дієвість», – зазначила міністр.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *