МОН презентувало нові можливості підвищення кваліфікації вчителів

«Гроші ходять за вчителем» та «Вчитель сам вирішує, де і як підвищувати кваліфікацію». Це два головні принципи нової системи підвищення кваліфікації педагогів.

Нам важливо, щоб вчителі мали гарантоване право вибрати самі собі суб’єкта підвищення кваліфікації, – зазначила засутупниця міністерки освіти Любомира Мандзій під час зустрічі 21 січня 2020 року, присвяченій новим можливостям професійного зростання педагогічних працівників. – Педагоги мають відчути потребу у підвищенні кваліфікації. Потребу має визначати сам вчитель або йому має допомогти директор школи чи педагогічна рада.

Ми, як держава маємо реагувати на виклики, які будуть у 2020 році, які не дозволяють зреалізувати право педагогічного працівника на самостійний вибір.

Станом на 2020 рік МОН не планує створювати реєстри суб’єкта підвищення кваліфікації. В цьому і полягає політика дерегуляції ринку послуг у сфері підвищення кваліфікації.

Окрім того, пані Мандзій роз’яснила, чи існує норма в 30 годин підвищення кваліфікації педагога на рік:

Упродовж п’яти років педагогічний працівник має набрати 150 годин. Ніяким нормативним документом не передбачено, що вони діляться рівними частками [по 30 годин на навчальний рік]. Є різні обставини. Тут надається свобода вибору педагогічного працівника і педагогічної ради щодо [річного обсягу] підвищення кваліфікації.

Разом з тим, заступниця міністерки підтвердила, що в «Методичних рекомендаціях щодо проходження атестації у 2020-2021 році» МОН справді радило 30 годин підвищення кваліфікації – але саме для проходження атестації.

Інші детальні роз’яснення про підвищення кваліфікації педагогів у 2020 році дивіться у дев’ятисторінковій презентації від Міністерства освіти:

Станом на 2020 рік МОН не планує створювати реєстри суб’єкта підвищення кваліфікації. В цьому і полягає політика дерегуляції ринку послуг у сфері підвищення кваліфікації.

Зокрема, суб’єктом освітньої діяльності є ТОВ «Всеосвіта», чия діяльність повністю відповідає усім останнім законодавчим документам, що нормують цю сферу.

Нагадаємо, що курси та вебінари від «Всеосвіти» мають бути зараховані у підвищення кваліфікації.

До кожного вебінара та курсу від «Всеосвіти» можна замовити сертифікат, зміст якого повністю відповідає вимогам документів про підвищення кваліфікації (згідно з пунктом 13 «Порядку підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників»).

Сторінка вебінарів: https://vseosvita.ua/webinar

Сторінка курсів: https://vseosvita.ua/course

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *