Покарання батьків за прогулювання уроків дітьми: законодавство, судові прецеденти

Скільки можуть коштувати батькам прогули дітьми уроків? Роз’яснення юристів.

Червоноградський міський суд Львівської області 11 січня 2020 року визнав винною матір у неналежному виконанні нею батьківських обов’язків. Жінка протягом року вже притягувалась до відповідальності за таке ж правопорушення. На неї було накладено штраф – 1700 гривень та стягнуто 420 гривень 40 копійок судового збору за те, що її 16-річна донька з жовтня до грудня 2019 року пропустила 85 уроків у школі без поважних причин.

Протягом 2019 року до судів надійшло 194 справи через невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей, яке проявилось у прогулюванні останніми уроків:

  • у 97 випадках винних було притягнуто до відповідальності;
  • 28 разів батькам було винесено попередження;
  • 69 батьків оштрафовано на загальну суму 82 450 гривень.

У перший раз за прогули дитини суд може призначити попередження або штраф у розмірі від 850 до 1700 грн. Якщо ситуація повториться, то батькам загрожує серйозніший штраф – до 5100 гривень (без урахування судового збору).

Крім пропуску дітьми занять у школі, батьки також несуть відповідальність за куріння дітьми сигарет, вживання алкоголю.

За такі вчинки неповнолітніх їх батьки притягуються до відповідальності за частинами 1–4 статті 184 Кодексу Про адміністративні правопорушення.

У документі сказано, що за відсутності учнів, які не досягли повноліття, на навчальних заняттях протягом 10 робочих днів поспіль з невідомих причин або без поважних причин, навчальний заклад невідкладно зобов’язаний надати інформацію відповідному територіальному органу поліції та службі у справах дітей.

Відповідно до статті 55 Закону України «Про освіту» батьки зобов’язані сприяти виконанню дитиною освітньої програми та досягненню дитиною передбачених нею результатів навчання.

Якщо дитина систематично пропускає заняття без поважної причини, а навчальний заклад не має інформації про те, де він знаходиться, то за законом батьків можна притягнути до адміністративної відповідальності.

У тому, що дитина хоче іноді залишитися вдома, немає нічого страшного. Але якщо це набуває систематичний характер, батькам варто уважніше постежити за своєю дитиною і дізнатися, чи не потребує вона допомоги.

Джерело: https://vse.ee/bok

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *