10 речей, щоб виховати зрілу особистість

Зрілість має кілька облич: емоційна, фізична, моральна, соціальна та інтелектуальна. Кожен її аспект важливий у житті дитини, через них вона стає незалежною й відповідальною особою, зі сформованим світоглядом і вмінням прийти на допомогу людям. А ви можете допомогти дітям розвивати в собі ці якості та підготувати їх до дорослого життя.

Тутка поділиться з вами простими методами, як легко змінити життя дитини на краще і дати їй змогу вільніше почуватися.

1. Навчіть дитину бути самостійною

Радимо навчитися не робити всього за дитину: діти самі мають вміти одягатися, зав’язувати шнурівки взуття і збирати до школи портфель. Звісно, вам це легше зробити, але наберіться терпіння і зачекайте, поки дитина опанує цю навичку. Ви не завжди будете поруч, і малюків варто навчати самостійності.

2. Дозвольте їй обирати самій

Дайте дитині вибрати: не варто обирати їм одяг, взуття, інтереси, що вони люблять, а що — ні. Можна лише порадити й обговорити їх вибір. Проте якщо ви думаєте, що краще знаєте, чого вони хочуть, то помиляєтесь. Вони знають себе найкраще — дайте їм можливість одержати бажане.

3. Відпустіть дитину саму

Не треба ходити всюди за дітьми — хай самі ідуть до школи чи їдуть до неї на автобусі. Звісно, якщо ви самі відвозите дитину, то точно впевнені та спокійні, що вона дісталася до місця призначення. Проте в старшому віці діти знають правила поведінки та безпеки на дорогах. Ба більше: якщо до школи іде групка друзів вашої дитини, відпустіть її з ними. Хай обговорить з ними домашні завдання чи улюблені іграшки.

4. Вчіть дитину самоконтролю

Діти дуже емоційні, це всім відомо: або надто щасливі, або ридають на цілу вулицю. Радість — це добре, але якщо за найменшої вашої незгоди малюк починає сильно битися і кидатися іграшками, треба показати йому, як керувати своїми емоціями. Дитині треба пояснити все, що з нею відбувається. Якщо ставитися з поблажкою до кожного крику, то вони ним всього будуть добиватися.

5. Прищепіть дитині організованість

Дитина мусить бути організованою, вміти виконувати потрібні завдання, навіть якщо вони ще граються і бігають. Чистити зуби перед сном, прибирати іграшки, виконувати домашнє завдання — невіддільні складові режиму дня. Не контролюйте їх, дозвольте допомогти з хатніми справами, і лише нагадайте за зубки перед сном.

6. Дитина має відповідати сама

Дайте дитині можливість відповідати самій. Це важливо для розвитку навичок спілкування та обміну інформацією. Дитина не має боятися, що дорослі можуть про щось її запитати — малі повинні навчитися будувати відповідь і спонтанно відповідати. В протилежному випадку дитина буде сором’язливою й закритою.

7. Донесіть до дитини, що таке причина і наслідок

Пояснюйте дітям свої вчинки. Якщо ви їх за щось картаєте — скажіть за що і де вони провинилися. Діти мають усвідомити свої помилки та зробити висновки — оце головне. Вони мусять зрозуміти, що дії мають наслідки. Якщо пояснюєте їм, як треба поводитися і які з цього можуть бути наслідки, намагайтеся бути спокійними.

8. Не забороняйте дитині робити помилок

Не варто надто опікуватися дитиною, звісно — обов’язково роз’ясніть, які речі можуть загрожувати її життю. У всьому іншому дайте дитині свободу: таким чином малюки вчитимуться на своїх помилках і набудуть свій досвід, який пригодиться в майбутньому. Пам’ятайте, що падіння, невдачі й розчарування — невіддільні частини життя.

9. Допоможіть дитині сформувати свою думку

Корисно розвинути здатність дитини розмірковувати й критично дивитися на ситуацію, висловлювати точку зору, що базується на переконаннях і почуттях. А ще вміти сказати своє слово. Так діти не будуть боятися однолітків та погоджуватися на сумнівні пропозиції, лише щоб щось їм довести. А в майбутньому така людина відстоїть свою позицію і не потрапить під вплив інших.

10. Спробуйте сприймати дитину як дорослу людину

Після досягнення дитиною 3-річного віку можна довіряти їй певні обов’язки, наприклад, поскладати іграшки. Список має збільшуватися, коли дитина підростає — це сприяє їх розвитку, прищеплює старанність і організованість. І так малюк навчиться допомагати іншим людям та цінувати їх працю.

Якими методами у вихованні дітей користуєтесь ви?

Джерело tutkatamka.com.ua: https://vse.ee/bmg

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *