МОН ПРОПОНУЄ ДЛЯ ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ ПРОЄКТ ДЕРЖАВНОГО СТАНДАРТУ БАЗОВОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проєкт Державного стандарту базової середньої освіти, розроблений на засадах компетентнісного, діяльнісного та особистісно зорієнтованого підходів у відповідності до Концепції Нової Української школи.

Концепцією документу передбачено визначення рамки змісту освітнього процесу у вигляді ціннісного підґрунтя, ключових компетентностей та спільних  для них умінь (м’яких навичок).

У доопрацьованому проєкті додано розширений опис компетентнісного потенціалу кожної освітньої  галузі, що унаочнює можливість інтеграції всіх ключових компетентностей та їх реалізації через навчальний зміст кожної галузі.

На відміну від попередньої версії, проєкт містить конкретні результати навчання та індикатори оцінювання, додатково до загальних результатів. Конкретизацію вимог здійснено з метою забезпечення можливості розроблення модельних навчальних програм та розроблення критеріїв оцінювання навчальних результатів учнів на підставі Державного стандарту. Опис результатів навчання здійснено з орієнтуванням на достатній рівень засвоєння учнями.

Змістове наповнення освітніх галузей представлено через «ядро змісту», яке окреслює коло обов’язкових для засвоєння понять, але буде розширено на рівні модельних навчальних програм.

В освітніх галузях не визначено начальних предметів, що дозволить у подальшому розробити кілька типових навчальних планів як складових типової освітньої програми, з різними варіантами вивчення освітніх галузей (через окремі предмети та інтегровані курси). Заклади освіти зможуть обирати один із запропонованих планів або розробляти свій відповідно до наданої автономії.

Зауваження та пропозиції до проєкту приймаються до 31.03.2020 в письмовому вигляді та електронною поштою за адресами:

Міністерство освіти і науки України, проспект Перемоги, 10, м. Київ, 01135, e-mail: [email protected]

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *