5 запитань про карантин: що варто знати вчителям

Епідемія коронавірусу COVID-19 лише набирає обертів в Україні, але інформація змінюється щогодини. Школи закрили на карантин, але вчителі деяких освітніх закладів продовжують ходити на роботу.

Когось відправили у відпустку, хтось обрав дистанційну форму навчання, а хтось через паніку взагалі не може розібратися в оголошеннях офіційних та фейкових. Проєкт Прошколу зібрав головні питання від учителів та попросив юристів дати свої коментарі про те, як працювати вчителям під час карантину та чим сьогоднішня ситуація відрізняється від типового карантину?

Не панікуйте  МОН підтримує вчителів

Якщо у вас виникають будь-які питання стосовно ситуації, зарплати чи будь-яких робочих моментів під час карантину, звертайтеся до офіційних джерел інформації. Міністерство рекомендує всім навчальним закладам:

  • Перевести своїх співробітників на гнучкий графік або дистанційну роботу;
  • Призупинити всі наради та збори, або перевести їх в режим онлайн;
  • Вважати ситуацію в школах — «простоєм», тобто ситуацією, яку викликали невідворотні обставини (відповідно до Статті 34 КзПП).

Що з цього важливо зрозуміти? Що цей карантин дійсно трохи відрізняється від типових сезонних карантинів. По-перше, він має загальнодержавний характер і стосується всіх шкіл країни. По-друге, в таких умовах на вчителів випадає ще більше роботи, адже попереду ЗНО та підсумкові річні тести. Що ж необхідно знати та як учителям працювати під час нинішнього карантину?

Зарплата залишиться без змін

Карантин ніяк не впливає на зарплату вчителів. МОН чітко наголошує, що вчителі під час карантину мають отримувати платню відповідно до тарифікації.

Якщо ж учителі не можуть виконувати свою роботу за рішенням директора, тоді вони мають все одно отримувати не менше 2/3 своєї заробітної плати відповідно до Статті 113 КзПП: «Час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу)».

Але з огляду на ситуацію в країні, варто наголосити, що робота для вчителів лишається, питання в тому, чи достатньо потужностей в окремих школах, аби перевести її в дистанційний режим.

Жодних примусових відпусток

Ніхто не має права відправити вчителів у примусову відпустку, хоч за власний рахунок, хоч за рахунок літніх канікул. Відпустка — це право, а не обов’язок. І чи скористатися цим правом може вирішувати виключно сам учитель. Як правило, в школах є графік відпусток, який затверджує роботодавець та погоджує профспілка.

Працювати дистанційно чи в школі  вирішує директор

Незалежно від того, що МОН рекомендувало керівникам освітніх закладів перевести працівників на дистанційну роботу (постанова Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19»), чи дотримуватися цих рекомендацій, вирішують місцеві органи самоврядування.

Директор може наказати вчителям продовжувати працювати в школі під час карантину, доки не ввели заборону залишати домівки чи комендантську годину.

Оскільки листи МОН мають лише рекомендаційний характер, дирекція школи має право самостійно вирішувати, чи дотримуватися цих рекомендацій. Якщо керівник вирішує переводити своїх учителів на дистанційну роботу, достатньо лише відповідного наказу.

ВАЖЛИВО: немає жодних винятків та умов для того, аби перевести когось із учителів на дистанційну роботу — ані вік, ані наявність малолітніх дітей, наприклад. Це лишається виключно на розсуд керівника школи.

Питання про дистанційну роботу вчителів стоїть досить гостро, її на своїй сторінці Facebook прокоментував Омбудсмен Сергій Горбачов: «Чому «рекомендація»а не наказТому що Кабмін  центральний орган виконавчої владишколи підпорядковуються місцевій владінаказувати їм центральний орган не має праваТому дуже прошу НЕГАЙНО органам управління освітою видати накази про переведення вчителів на дистанційну (віддаленуроботу».

Як учителям фіксувати пройдений у дистанційній формі навчання матеріал

Тут на допомогу приходить класний журнал, нічого нового. Учителю варто заносити в нього всі проведені уроки, їх кількість може бути менша від запланованої, для дистанційної форми навчання це нормально, бо більшість матеріалу учні можуть опрацьовувати самостійно, а інтенсивність уроків може бути вищою за шкільну.

Слідкувати за всім цим має директор школи, який відповідає за весь навчальний процес. А вчитель лише обирає форму проведення занять, чи це будуть скайп-дзвінки, чи перевірка домашніх завдань за допомогою електронної пошти, наприклад.

Через те, що значна частина українських шкіл і так перебувала на карантинах упроводовж січня або через спалахи сезонних ГРВІ, або через брак опалення, ситуація з навчанням цього року досить складна. Учителям доведеться підлаштовуватися та опановувати дистанційну підготовку учнів.

Якщо у вас будуть виникати питання стосовно карантину та ситуаціях в школах, пишіть на безктоштовну консультацію вчителів Прошколу.

Юлії Бровінськалідерка проєкту Прошколу та директорка Фонду Максима Степанова.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *