Канікули під час карантину: роз’яснює Сергій Горбачов

Чи повинні українці дистанційно навчатися/працювати під час канікул, якщо оголошено карантин?

Офіційно весняні канікули в Україні у 2020 році триватимуть тиждень – з 23 березня до 29 березня. Цьогоріч вони збіглися із запровадженням загальнонаціонального карантину, тому у більшості батьків, учнів та педагогів виникає логічне запитання: «А чи повинні ми дистанційно навчатися/працювати цього тижня?».

Міркуваннями з цієї теми на своїй сторінці у фейсбуці ділиться освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Ще 2017 року закладам освіти надано право встановлювати структуру і тривалість навчального року та відпочинку (тобто канікули) між ними. Є лише вимога – тривалість канікул протягом навчального року не може становити менше 30 календарних днів, – зазначив пан Горбачов
.

Це право було закріплено пунктом 4 статтею 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту» і є частиною організаційної автономії закладу освіти (пункт 1, стаття 23 Закону України «Про освіту»).

За словами освітнього омбудсмена, щороку кожен заклад освіти, з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку дітей, особливостей регіону, встановлює розклад канікул.

На мою думку, якщо в період карантину заклад освіти запланував канікули, то учні мають відпочивати, бо у всіх попереду – дуже складний період життя в умовах карантину та серйозних обмежень спілкування, – наголосив Сергій Горбачов
.

Він вважає, що майже два тижні роботи в нових умовах надали українцям безцінний досвід запровадження дистанційного навчання. У цьому сенсі канікули будуть дуже на часі, оскільки вчителі зможуть проаналізувати свій досвід та підготуватися до продовження навчання з 30 березня.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов: https://vse.ee/cpl

Фотоматеріали взяті з сайту Opinion.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *