Провести ЗНО на стадіоні неможливо, – МОН

Проведення зовнішнього незалежного оцінювання на відкритому майданчику або стадіоні є неможливим через непередбачувані погодні умови та безпековий фактор.

Відповідна позиція оприлюднена Міністерством освіти і науки у відповідь на пропозиції зміни локацій для проведення тестування.

«Провести ЗНО на відкритому майданчику або стадіоні неможливо з низки причин. Передусім через непередбачувані погодні умови: сонце, дощ, сильний вітер, які будуть заважати учасникам та інструкторам», – наголошують у Міносвіти.

Також у відомстві зазначають, що не менш важливим фактором є безпека.

«Велика кількість учасників тестування одночасно в одному місці, навіть на відкритій місцевості, становить загрозу в умовах поширення коронавірусу», – повідомляють в освітньому відомстві.

Водночас, зазначають у МОН, у таких умовах інструкторам буде важче проконтролювати процес тестування та не допускати списування. А обов’язкові заходи безпеки, а також деякі обов’язкові процедурні питання, на відкритих майданчиках чи у великих приміщеннях триватимуть значно довше, ніж в аудиторії.

«Кожен учасник ЗНО має добре чути інструктора, який повідомлятиме важливу інформацію, зокрема час, який залишився до завершення тесту. Так само, за правилами ЗНО, учасники мають бачити годинник. Зайві шуми на відкритій місцевості заважатимуть учасникам чути інструкторів і не дозволять сконцентруватись на тесті. Особливо це стосується складання ЗНО з іноземних мов, яке передбачає аудіювання та має проходити в тихому приміщенні», – підкреслюють у Міністерстві освіти і науки.

Також відкриті майданчики ускладнять налагодження ефективної навігації учасників. Біля виходу неминучими будуть черги та скупчення людей, що є небажаним в умовах поширення коронавірусу.

У відомстві також відкинули ідею дистанційного проведення ЗНО.

«Очний формат зовнішнього незалежного оцінювання передбачає низку заходів, які забезпечують ідентифікацію учасників і протидію списуванням та іншим проявам недоброчесності. Саме завдяки цьому зберігається неупередженість та об’єктивність результатів ЗНО. Технічних умов для забезпечення цього у дистанційному форматі немає», – наголошують у Міносвіти.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *