Секрети успіху: які навички потрібно прокачати школярам в 2020 році?

Що таке soft skills і навіщо вони потрібні?

Щоб зрозуміти, без чого неможливо досягти фахових висот, розгляньмо особливості професії лікаря, оскільки з нею стикається кожна людина. Що потрібно для того, щоб стати хорошим спеціалістом у сфері медобслуговування?

Насамперед, треба бути майстром своєї справи. Лікар повинен уміти поставити точний діагноз і призначити правильне лікування. Ці знання та вміння в сучасній діловій літературі називаються hard skills (професійні навички). Їх здобувають в університеті та відточують на практиці. Але для досягнення фахового успіху цього замало. Кваліфікований лікар повинен не тільки досконало знати свою справу, але й вміти працювати з людьми, викликати довіру, бути стресостійким, чути пацієнта, а також мати розвинуте критичне та системне мислення.

Навички, якими необхідно володіти на додаток до професійних умінь, називаються soft skills. Наприклад, уявімо хірурга, який не вміє бути стресостійким. Чи зможе він за будь-яких обставин спокійно працювати і робити складні операції?

Попри те, що для кожного фаху необхідні свої soft skills, існують універсальні навички, що знадобляться майже в кожній царині. І що має неабияке значення — вони стануть у пригоді під час навчання у виші.

Топ 5 soft skills, що потрібні студентам, як повітря

Здавалося б, ну що складного в тому, щоб бути студентом — бери та вчися. Однак тут не все так просто.

Наприклад, деякі здібні студенти, які легко опановують науки, можуть бути непосидючими чи ледачими. І ось їх, талановитих та амбіційних, відраховують за прогули або неуспішність. А їхні менш талановиті, але більш мотивовані однокурсники досягають успіхів у навчанні та професії. То ж які саме soft skills необхідні студентам?

1. Внутрішня мотивація. Уміння віднайти мотивацію — це особлива навичка. Іноді батьки купують своїм дітлахам подарунки за гарні оцінки. Це зовнішня мотивація, що не є надто дієвою. Однак для тебе настав час віднайти власну мотивацію до навчання. Потрібно поставити перед собою чітку мету і відповісти на запитання: чому ти вибрав саме цю професію і що треба для того, щоб стати в ній успішним.

2. Креативність. «Якщо тобі дадуть лінійований папір, пиши впоперек» (Хуан Рамон Хіменес).

Творче мислення, вміння подивитися на проблему під іншим кутом і знайти нестандартне рішення ― дуже затребувані навички в сучасному світі. Креативність можна розвинути за допомогою сучасних методик, курсів і спеціальних вправ.

Спробуй подолати власний шлях до самовираження: придумай альтернативну кінцівку до захопливого фільму, приготуй улюблену страву та сервіруй стіл у незвичний спосіб, розмалюй свою футболку, знайди креативне хобі або відвідай цікавий майстер-клас. Просто роззирнися довкола ― і ти побачиш безліч унікальних творчих можливостей.

3. Стресостійкість. Процес навчання завжди був пов’язаний зі стресом. Розумове навантаження, іспити… Саме в цей час емоції можуть переповнювати тебе і значно заважати. Але навіть у складні дні можна досягти внутрішнього спокою і зібраності. Цьому зарадять вправи на релаксацію, зокрема нервово-м’язова релаксація по Джекобсону, фарбування розмальовок.

Також під час стресу дуже заспокоює створення гармонії навколо себе. Позбудься безладу на столі, у сумці та в конспектах. Це може стати своєрідним якорем для психіки в світі хаосу. Та й причин для хвилювання, коли все упорядковано, буде значно менше. Навчися визначати пріоритети: це також знижує рівень стресу. Коли потрібно залагодити багато справ, не варто хапатися за все одразу. Вибери найважливіше або найтерміновіше та почни саме з нього.

4. Адаптивність та гнучкість. Уміння пристосуватися до обставин і знаходити позитивні моменти навіть у непростих ситуаціях дуже допомагає у навчанні та житті. Що швидше людина звикає до нових умов, то більш плідно вона працює. Для того щоб розвивати навички особистісної адаптованості, потрібно частіше залишати зону комфорту, не боятися викликів, пробувати різні заняття та не уникати нового для себе досвіду.

5. Самопрезентація. Це одна з найважливіших навичок, що допомагають у житті. Будь-яка успішна людина, як правило, вміє себе презентувати. Мистецтво самопрезентації складається з декількох елементів: упевненості в собі, вмінь розповісти про свої досягнення, мати гарний вигляд і викликати симпатію, а також майстерності говорити.

Опанувати це можна як на спеціальних тренінгах, так і самостійно. Не завадить відвідування театрального гуртка або занять зі сценічного мовлення. Наразі на YouTube можна знайти численні майстер-класи на цю тему.

Універсальні навички для будь-якої професії: коментар фахівця

Вікторія Косенко, провідна спеціалістка з рекрутингу компанії lifecell, розповіла, які вміння потрібні представникам будь-якої спеціальності: «З досвіду роботи в lifecell можу відмітити три ключові навички, які безперечно зможуть вас виділити з-поміж інших кандидатів:

1. Комплексне вирішення проблемних питань ― уміння визначати суть проблеми, її причини і наслідки. Тобто завдяки цьому людина може виявити саму проблему та ефективно їй запобігти. Аналізуючи різні дослідження, ми бачимо, що в 2020 році кожна третя людина потребуватиме цього вміння.

2. Критичне мислення ― здатність фільтрувати, аналізувати, піддавати сумніву будь-яку інформацію та робити правильні висновки. Така майстерність необхідна не тільки для роботи, але і в повсякденному житті.

3. Емоційний інтелект ― здатність розуміти, що рухає оточенням, його наміри та головну мотивацію. Розвинений емоційний інтелект допомагає налагодити взаємини не тільки в колективі, але й з клієнтами чи конкурентами.

Відмінне володіння навичками приходить із досвідом, але якщо ви прагнутимете розвитку, результату та взаємодії для подальшого успіху, у вас, безумовно, все вийде».

5 кроків для творчого натхнення: прокачаймо власну креативність

Для того щоб підтягнути будь-яку навичку з переліку soft skills, достатньо зробити кілька простих кроків:

1. Вибери вміння, яке ти хотів би опанувати (наприклад, креативність).

2. Знайди джерела інформації на цю тему та опрацюй їх.

Існує дуже багато чудових курсів, цікавих відео та книжок, які можуть допомогти розвинути творче мислення. Ось лише деякі з них, на які компанія lifecell Campus пропонує 15% знижку на електронний варіант:

  • Марк Леві «Геніальність на замовлення»;
  • Остін Клеон «Кради як митець. Творчий щоденник»;
  • Джулія Кемерон «Шлях митця»;
  • Олена Фельдман «Шлях творчості. Голландська рулетка. 365 днів натхнення»;  
  • Денні Ґреґорі «Стуліть пельку своїй мавпі».

Безкоштовні курси на платформі Сoursera:

  • «Ignite Your Everyday Creativity» від Державного університету штату Нью-Йорк;
  • «Modern Art & Ideas» від нью-йоркського Музею сучасного мистецтва (MoMA);
  • «Creativity, Innovation and Change» від Університету штату Пенсильванія.

3. Склади загальний план дій.

4. Зроби свій план докладнішим ― розпиши його покроково.

5. Дотримуйся наміченої схеми щодня.

Вищевикладені поради можна використовувати для відточування будь-яких навичок. Найголовніше ― те, що результат не змусить себе довго чекати.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *