НУШ продовжиться у 5-9 класах

Уряд затвердив Державний стандарт базової середньої освіти: реформа НУШ продовжиться у 5-9 класах.
Сьогодні, 30 вересня 2020 року, Кабінет Міністрів України затвердив Державний стандарт базової середньої освіти. Документ створює умови для продовження реформи «Нова українська школа» (НУШ) у 5-9 класах з 2022 року.

«Затвердження і впровадження Державного стандарту базової середньої освіти – це продовження реформи “НУШ” у 5-9 класах. Документ визначає структуру та зміст базової середньої освіти і передбачає запровадження низки інноваційних підходів, зокрема – під час оцінювання результатів та організації освітнього процесу. Стандарт базової освіти тісно пов’язаний зі Стандартом початкової освіти, оскільки продовжує ідею компетентнісного підходу та інших реформаторських засад», – зазначив т.в.о. Міністра освіти і науки Сергій Шкарлет. 

Державний стандарт визначає мету та принципи освітнього процесу в закладах базової середньої освіти, дає загальну характеристику змісту навчання, пояснює вимоги до обов’язкових результатів навчання та орієнтири для їхнього оцінювання.

У документі чітко окреслено ключові компетентності, якими мають оволодіти школярі по закінченню кожного з двох циклів – адаптаційного (5-6 класи) і базового предметного навчання (7-9 класи), та наскрізні вміння.

Перелік основних компетентностей виглядає так: 

  1. вільне володіння державною мовою,
  2. здатність спілкуватися рідною (у разі відмінності від державної) та іноземними мовами,
  3. математична компетентність,
  4. компетентності у галузі природничих наук, техніки і технологій,
  5. інноваційність,
  6. екологічна компетентність,
  7. інформаційно-комунікаційна компетентність,
  8. навчання впродовж життя,
  9. громадянські та соціальні компетентності,
  10.  культурна компетентність,
  11. підприємливість і фінансова грамотність.

Стандарт стане основою для розроблення типової освітньої програми для базової школи, яка складатиметься з варіантів типових навчальних планів та каталогів модельних навчальних програм, а також інших освітніх програм згідно з вимогами Закону «Про повну загальну середню освіту». 

Державний стандарт також містить дані про загальний обсяг навчального навантаження учнів у базових навчальних планах, орієнтири для оцінювання навчальних досягнень та підходи до державної підсумкової атестації. Він містить 7 варіантів базового навчального плану відповідно до освітніх потреб дітей, а також визначає рекомендовану, мінімальну та максимальну кількість навчальних годин за кожною з галузей та загалом.

У документі немає поділу на предмети, натомість є освітні галузі – це означає, що розробники освітніх та навчальних програм зможуть як втілювати певну навчальну галузь через окремий предмет, так і комбінувати їх для інтеграції. 

Для кожної галузі Державний стандарт описує мету і групи загальних результатів, які уточнюються через обов’язкові результати для кожного з циклів. Саме тому кожна освітня галузь має потенціал для розвитку кожної компетентності.

Стандарт визначає вимоги до результатів навчання за 9-ма освітніми галузями:

  • мовно-літературною,
  • математичною,
  • природничою,
  • технологічною,
  • інформатичною,
  • соціальною і здоров’язбережувальною,
  • громадянською та історичною,
  • мистецькою,
  • фізичною культурою.

Стандарт базової освіти дозволить реалізовувати у школах ці освітні галузі різними шляхами – через навчальні предмети або інтегровані курси, а також гнучко розподіляти навчальний час для їхнього опанування. 

Після затвердження Державного стандарту базової освіти стартує робота зі створення типової освітньої програми та модельних навчальних програм, відбудеться їх експертиза і затвердження. Паралельно відбуватиметься розробка системи оцінювання компетентностей, здобутих на рівні базової середньої освіти. 

З вересня 2021 року розпочнеться пілотування навчально-методичних матеріалів у 5-х пілотних класах НУШ. Також на 2021-2022 роки заплановано провести відповідне підвищення кваліфікації педагогів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *