Додаткові платні тести ЗНО розширять можливості вступників, – УЦОЯО

osvita.ua

Запровадження можливості складати додаткові тести ЗНО за власні кошти розширить можливості випускників, оскільки дозволить складати понаднормову кількість предметів.

Про це йдеться в роз’ясненні Українського центру оцінювання якості освіти через поширення інформації в соціальних мережах і деяких ЗМІ про «запровадження платного ЗНО».

В УЦОЯО зазначають, що проєктом змін до Порядку проведення ЗНО справді передбачено запровадження можливості складати ЗНО за кошти фізичних або юридичних осіб.Водночас в Українському центрі оцінювання якості освіти наголошують, що ця норма тільки розширить можливості здобувачів освіти.

«Так, наприклад, у 2020 році учасники обирали до чотирьох предметів ЗНО, якби ця норма вже була чинною, учасники змогли б складати чотири предмети ЗНО за кошти держави і ще до семи предметів за власні кошти. У поточному році Міністерство освіти і науки України дозволило учасникам складати до п’яти навчальних предметів, тобто понаднормовими були б шостий, сьомий та інші навчальні предмети», – повідомляють в УЦОЯО.

Водночас у Центрі повідомили, що з огляду на комплексність питання про надання платних послуг бюджетними установами брати участь у платному ЗНО учасники зможуть не раніше 2022 року.

«Наголосимо на тому, що кількість предметів ЗНО, які можна складати за кошти держави, завжди буде уможливлювати доступ громадян до омріяних закладів вищої освіти. А норма, про яку йдеться, розширить можливості громадян, які захочуть спробувати свої сили з багатьох навчальних предметів», – підкреслили в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *