Колегія МОН ухвалила перелік підручників для 4-го класу, які можуть друкуватися за кошти державного бюджету в 2021 році

mon.gov.ua

Сьогодні, 2 березня, колегія МОН ухвалила перелік підручників для 4-го класу, які можуть друкуватися за кошти державного бюджету в 2021 році за підсумками ІІ етапу конкурсного відбору підручників (крім електронних) для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників у 2020-2021 роках.

«Цього року ми плануємо повністю реформувати систему забезпечення шкіл підручниками. Зокрема, проведено детальний аналіз проєктів підручників, а фрагменти електронних версій оригінал-макетів підручників надано для ознайомлення громадськості. Далі – підготовка підручників до друку, їх видання та доставляння до кожного закладу освіти. Ці процеси мають бути реалізовані максимально якісно та у визначені терміни», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Як зазначив директор Інституту модернізації змісту освіти Євген Баженков, на виконання доручення Міністра розробляється новий порядок відбору підручників. Проєктом передбачається доступність до фрагментів підручників в електронній версії на всіх етапах конкурсного відбору. Також планується забезпечити відкритість та прозорість проведення кожного етапу Конкурсу і відкритий список експертів, які будуть проводити експертизу, та їхні висновки.

Колегією МОН затверджено:

  • 38 назв підручників для 4-го класу закладів загальної середньої освіти включити до переліку підручників, які можуть друкуватися за кошти державного бюджету;
  • 23 назви підручників для 4-го класу закладів загальної середньої освіти включити до переліку підручників, які можуть друкуватися за кошти державного бюджету, за умови подання видавництвом до Інституту модернізації змісту освіти гарантійного листа про фінансування (за рахунок власних обігових коштів або інших коштів, не заборонених законодавством) різниці між запропонованою видавництвом вартістю такого підручника і середньою вартістю підручника, що зазначена в паспорті бюджетної програми на відповідний рік;
  • 5 назв підручників для 4-го класу закладів загальної середньої освіти включити до переліку підручників, які адаптуватимуться рельєфно-крапковим та збільшеним шрифтом для закладів освіти, в яких навчаються діти з порушеннями зору, і можуть друкуватися за кошти державного бюджету;
  • 3 назви підручників для 4-го класу закладів загальної середньої освіти включити до переліку підручників, які перекладатимуться мовами національних меншин (польська, молдовська, російська, румунська, угорська) для закладів освіти, у складі яких є класи (групи) з навчанням мовами національних меншин, і можуть друкуватися за кошти державного бюджету.

Зазначимо, із 79-ма підручниками (24 назви) заклади освіти мали змогу ознайомитися в період з 18 січня до 9 лютого поточного року.  З цією метою фрагменти електронних версій оригінал-макетів підручників були розміщені в електронній бібліотеці ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти».

Також рішенням колегії МОН від 16 лютого поточного року було ухвалено рішення щодо повторного проведення ІІ етапу Конкурсу в частині вибору підручника для 4-го класу закладів загальної середньої освіти «Математика». Результати буде винесено на розгляд колегії після його завершення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *