Дев’ять українськомовних Youtube-каналів з цікавими уроками

vseosvita.ua

Актуально для дистанційного навчання чи самостійного прокачування власних знань та навичок.

Понад рік українські учні, як і більшість школярів світу, змушені навчатися в умовах дистанційки, чергуючи уроки в Zoom, з нетривалими періодами відвідування школи у звичному форматі. Пандемія COVID-19 поставила багато викликів освітнім системам світу. Водночас учні отримали нові можливості та вільний час для здобуття знань.

Де можна отримати якісні освітні матеріали безкоштовно? На популярному відеохостингу Youtube. Ми створили добірку кращих на наш погляд каналів, які допоможуть кожному покращити рівень власних знань та мотивуватись на навчання.

Історія Без Міфів

Цей канал присвячено подіям з історії України. Тематика випусків охоплює усі ключові періоди у різних аспектах (міжнародні відносини, біографії визначних діячів, історія економіки, культури тощо). Кожне відео – змістовний аналіз подій минулого у політичному, економічному та культурному аспектах, що призвели до нинішнього сьогодення в нашій державі.

Мета проєкту – спростовування фейків та антинаукових міфів щодо подій та ролі вітчизняних історичних діячів, а також популяризація знань щодо минулого нашої країни серед пересічних українців.

Лектори каналу – фахові історики, експерти з конкретної проблематики (співробітники наукових інститутів, кандидати та доктори історичних наук). Наразі на каналі понад 220 відеоуроків.Також радимо до перегляду YouTube-канал «імені Т.Г. Шевченко», у межах якого міститься понад 130 відеоуроків, що стосуються різних віх історії України.

Відеорепетитор української мови

Канал створено вчителькою української мови, авторкою креативного посібника «Візуалізована література для ЗНО» Ганною Дем’яненко. Матеріали відеоуроків дозволяють систематизувати теоретичні відомості з окремих розділів української мови, підготуватися до іспитів, ЗНО чи в цілому підтягнути власний рівень знань.

Наразі на каналі представлено понад 300 відеоуроків, серед яких є повні розбори завдань ЗНО минулих років.

LearningUa

На цьому каналі можна знайти цікаві матеріали з математики та української мови для дошкільнят, а також для школярів молодших та середніх класів. Окрім того, тут представлено безліч відеодемонстрацій з фокусами та дослідами, кожен з яких з легкістю можна повторити вдома.

На LearningUa викладено понад 150 відеодемонстрацій з різноманітними фізичними та хімічними дослідами, кожний з яких супроводжується поясненням. Разом на каналі представлено понад 300 яскравих та цікавих відеоуроків.

Ольга Халепа

Цей канал створено звичайною сільською вчителькою з Харківщини з метою заохотити школярів вивчати біологію під час першої хвилі пандемії. Завдяки нестандартному підходу до викладення навчального матеріалу, уроки Ольги Халепи у форматі реп-пісень уподобали учні з усієї країни, а саму вчительку визнано кращою освітянкою 2020 року.

Наразі на каналі представлено понад 80 коротких змістовних відеоуроків у традиційних та творчих форматах викладення (реп, сторілелінг та інше).

Jeny Shirokova

Цей канал створено талановитою школяркою Женею Широковою, яка захоплюється точними науками. На її каналі можна знайти уроки з фізики, хімії та математики (зокрема, з підготовки до ЗНО).

Наразі на каналі зібрано понад 200 відео уроків, в яких учениця детально пояснює хід вирішення певних завдань, а також ключовий зміст певних формул та теорем.

Твоя Підпільна Гуманітарка

Цей освітній канал про мову, літературу та культуру створено з метою популяризації знань про гуманітаристику. Тут можна знайти змістовні лекції, інтерв’ю, а також дискусії, в яких у невимушеному форматі розповідаються цікаві факти з літератури, мовознавства та культурології.

Наразі на каналі представлено понад 80 відеоуроків на найрізноманітніші теми.

Dream School

Це канал створено у межах волонтерського освітнього проєкту «Диsтанційка». Кожен відеоурок – захопливе дійство, під час якого, лектори розповідають навчальний матеріал цікаво та з гумором, перевтілюючись у відомих особистостей, додаючи яскраву графіку та подеколи використовуючи сучасну молодіжну лексику. Такий формат дозволяє зацікавити школярів та пояснити, що навчання може бути справді захопливим процесом та мотивувати до підвищення власного рівня знань поза програмним матеріалом.

Наразі на каналі можна знайти понад 60 яскравих та надзвичайно цікавих уроків з різних навчальних дисциплін – математика, українська мова, історія, біологія, художня культура та інші.

Топ Школа

Цей канал присвячено математиці, фізиці, астрономії та інформатиці. Його створено понад 10 років тому вчителем математики та фізики Олександром Борисовичем. У межах каналу він викладає авторські відеоуроки для учнів 2-11 класів.

Наразі на каналі понад 400 відео, та їхня кількість постійно збільшується. Кожне відео містить теоретичну частину, розв’язання прикладів та тестування у якості перевірки та закріплення знань. Усі уроки авторські та відповідають держстандарту.

MON UKRAINE

Під час першої хвилі пандемії навесні 2020 року виникла необхідність у створенні єдиної онлайн-платформи для того, щоб усі школярі України мали рівний доступ до якісних дистанційних уроків. За ініціативи МОН України почалася робота зі створення Всеукраїнської школи онлайн – платформи для методичної підтримки педагогів та забезпечення якісними уроками, що відповідають держстандарту.

Наразі в межах проєкту «Всеукраїнська онлайн-школа» створено відеоуроки практично з усіх навчальних дисциплін для учнів 1-11 класів, загалом понад 1780 уроків, і їхня кількість постійно збільшується.

Більш структуровану інформацію щодо програмного матеріалу з окремих дисциплін можна отримати, перейшовши на офіційний сайт ВШО.

Читайте також: