Реформа харчування: як годуватимуть дітей в шкільних їдальнях Миколаєва

У школах Миколаєва харчування до кінця року залишиться за раніше затвердженим меню. Оновлене меню представлять в грудні 2021 року з урахуванням припису постанови Кабінету Міністрів України №305.

Про це кореспондентам Суспільного розповів директор комунального виробничого підприємства з організації харчування у навчальних закладах Віктор Васильєв.

У Миколаївській загальноосвітній школі №36 навчається понад п’ятсот дітей. У шкільній їдальні харчуються учні молодших класів, діти соціально захищених категорій та за бажанням учні старших класів.

Меню, постачання продуктів і приготування страв – відповідальність Комунального виробничого підприємства по організації харчування у навчальних закладах.

Школа забезпечує тільки умови харчування.

“Комунальне виробниче підприємство складає двотижневе меню, ми затверджуємо його. Корективи ми не вносимо, за це повністю відповідає “КОП”. Вони перевіряють технологічні складові та вітамінізацію”, – говорить директорка Миколаївської загальноосвітньої школи №36 Наталія Гриньків.

Шкільне харчування у навчальному 2021 році почали за затвердженим раніше двотижневим меню. За словами директора комунального виробничого підприємства з організації харчування у навчальних закладах Віктора Васильєва, меню формували з огляду на рецептурні рекомендації Міністерства освіти України, його ж виносили й на тендер у кінці 2020 року.

“Головний технолог нашого підприємства складає меню за рецептурними збірниками, які пропонує Кабінет Міністрів. Такі складові зазвичай старі – кінця 80-х початку 90-х років. Але калькуляція норм підходить. Зараз в меню в нас є риба, овочі, м’ясо. Ми намагаємось урізноманітнити страви відповідно до пори року. Якщо будуть нові збірники, як, наприклад, рекомендації Євгена Клопотенка, то ми також можемо до них звернутись, але насамперед ми керуємося законами, нормами та постановами”, – розповідає Віктор Васильєв.

За словами начальниці управління освіти в Миколаєві Ганни Личко, повна відмова від ковбасних виробів, зменшення кількості вживання цукру, можливість використання спецій та кайтерінг – доставлення їжі в боксах – це частина припису нової постанови Кабінету міністрів №305, яка має увійти в дію з першого січня 2022 року.

У Миколаєві проведено торги, термін дії яких завершується першого січня 2022 року. Постанова №305 буде введена в дію після нових торгів.