Як проходитиме зовнішнє оцінювання 2022 року

оsvita.ua

Що таке зовнішнє незалежне оцінювання

Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) – це тестування з різних навчальних предметів, яке мають пройти випускники закладів середньої освіти. 

ЗНО проводять для того, щоб визначити рівень досягнень випускника за час навчання в школі та забезпечити рівний доступ усіх випускників до вищої освіти. 

Таким чином, результати зовнішнього оцінювання можуть бути використані для двох цілей:

  • як результати випускних іспитів у школі (державної підсумкової атестації, ДПА) – оцінки за шкалою від 1 до 12;
  • як результати вступних іспитів у заклади вищої освіти – бали за шкалою від 100 до 200.

Зовнішнє оцінювання проводить Український центр оцінювання якості освіти та його підрозділи – регіональні центри оцінювання якості освіти. ЗНО проходить у спеціально створених пунктах тестування. 

Хто має складати ЗНО

Брати участь у ЗНО можуть особи, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти 2022 року (випускники 2022 року), або вже здобули її (випускники минулих років).

Випускникам 2022 року потрібно обов’язково пройти державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього незалежного оцінювання. До цієї категорії належать випускники старшої школи, а також учні та студенти професійно-технічних і вищих закладів освіти, які цього року здобувають повну загальну середню освіту. Випускники 2022 року реєструються на ЗНО в тому закладі освіти, де вони навчаються.

Випускникам минулих років потрібно складати ЗНО, якщо вони планують вступати на навчання до закладів вищої освіти. Для реєстрації на ЗНО ці випускники мають надіслати реєстраційні документи до регіонального центру оцінювання якості освіти або звернутися до пунктів реєстрації, перелік яких є на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання пройде на початку 2022 року.

Які предмети потрібно складати на ЗНО

Відповідно до наказу Міносвіти, кожен зареєстрований учасник має право безкоштовно пройти зовнішнє незалежне оцінювання щонайбільше з п’яти предметів. 

Учасник також має змогу скласти тести з більшої кількості предметів за кошти фізичних і юридичних осіб.

Тестування відбувається з таких предметів:

  • українська мова;
  • українська мова і література;
  • математика (завдання рівня стандарту);
  • математика;
  • історія України;
  • англійська мова;
  • іспанська мова;
  • німецька мова;
  • французька мова;
  • біологія;
  • географія;
  • фізика;
  • хімія.

Випускники 2022 року мають обов’язково скласти тести (тобто пройти ДПА) з таких предметів:

  • українська мова;
  • математика;
  • історія України або іноземна мова (англійська, іспанська, німецька або французька) – за вибором випускника;
  • четвертий предмет за вибором випускника (історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова).

Для вступу до закладів вищої освіти і випускники 2022 року, і випускники минулих років мають пройти зовнішнє оцінювання з тих предметів, які потрібні для вступу до конкретного вишу (наприклад, українська мова, математика, фізика тощо). 

Аби правильно визначити, які предмети треба скласти для вступу в заклад вищої освіти, учасникам потрібно ознайомитися з переліком конкурсних предметів ЗНО на обрану спеціальність. Такий перелік буде передбачений умовами прийому до закладів вищої освіти. З ним можна буде ознайомитися на сайті Освіта.ua.

Які результати потрібні для ДПА, а які – для вступу до вишу 

Важливо пам’ятати, що тести з деяких предметів різняться залежно від того, чи складається цей предмет як ДПА, чи як вступний іспит у виш.

Так, існують окремі тести з української мови та з української мови і літератури. Як ДПА зараховують тільки результат виконання завдань з української мови. Для вступу можуть знадобитися або результати з української мови, або з української мови і літератури. Це залежить від спеціальності, на яку має намір вступати учасник.

Окрім того, у переліку предметів ЗНО є математика і математика (завдання рівня стандарту). Як результат ДПА з математики зараховують результат виконання завдань рівня стандарту (якщо випускник вивчав у школі математику на рівні стандарту) або всіх завдань тесту (якщо випускник вивчав математику на профільному рівні). Для вступу до закладів вищої освіти потрібні результати виконання всіх завдань тесту з математики. 

Для державної підсумкової атестації з історії України враховують результат виконання завдань частини «Період XX – початок XXI століття». Для вступу до закладу вищої освіти потрібні результати виконання всіх завдань тесту.

Як результат ДПА з іноземної мови (англійськоїіспанськоїнімецької або французької) буде зараховано результат виконання завдань рівня стандарту (якщо випускник вивчав цю іноземну мову на рівні стандарту) або всіх завдань тесту (якщо випускник вивчав цю іноземну мову на профільному рівні). Для вступу до закладів вищої освіти потрібні результати виконання всіх завдань тесту з іноземної мови. 

Які знання перевірятимуть на ЗНО

Тести зовнішнього оцінювання створені для перевірки знань, здобутих за час навчання в школі.

Більше того, конкретний зміст тестів відповідає спеціально розробленим програмам зовнішнього незалежного оцінювання.

Ознайомившись із цими програмами, учасник тестування може зосередитися саме на тих темах, поняттях, явищах, датах, творах, які знадобляться йому під час складання ЗНО.

Як готуватися до ЗНО

Після того як учасник визначився з предметами зовнішнього оцінювання, варто почати підготовку до тестування. 

Необхідно зважати на те, що тести з різних предметів по-різному охоплюють шкільну програму. Подекуди знадобляться знання за 5-й – 11-й класи, подекуди – за 7-й – 11-й тощо. Саме тому треба орієнтуватися на зміст програми ЗНО з конкретного предмета.

Для комфортної підготовки до тестування учасники можуть скористатися матеріалами сайту ЗНО-ОНЛАЙН. На цьому сайті вони матимуть змогу виконувати тести за всі роки зовнішнього оцінювання, опрацьовувати завдання, згруповані за темами, читати коментарі до завдань, написані провідними фахівцями-предметниками.

Окрім того, на сайті Освіта.ua розміщено додаткові матеріали, які стануть у пригоді під час підготовки до ЗНО. Зокрема, учасники можуть скористатися:

Для ознайомлення з процедурою проходження зовнішнього оцінювання учасники мають змогу взяти участь у пробному ЗНО, яке проводиться Українським центром оцінювання якості освіти.

БІЛЬШЕ ПРО ЗОВНІШНЄ НЕЗАЛЕЖНЕ ОЦІНЮВАННЯ