Розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо»

В Україні розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо» – znaimo.gov.ua. Вона є частиною реформи системи шкільного харчування, яка відбувається в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Платформа містить всю ключову інформацію про реформу, нормативно-правову базу, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо. Основне завдання платформи – інформувати освітніх управлінців, керівників закладів освіти, педагогів та батьків про зміни в системі харчування та найкращі практики організації харчування у школах.

Назва «Знаїмо» розшифровується як «знаємо, що їмо».

«Наша мета стала більшою, ніж просто змінити шкільне меню. Ми хочемо змінити харчові звички українців. Це, звичайно, не робиться за день чи навіть за рік. Та хтось має розпочати. Нехай це будемо ми», – зазначила перша леді Олена Зеленська.

На платформі зібрано інформацію для освітніх управлінців та керівників закладів освіти про нормативно-правові акти, які стосуються реформи шкільного харчування, роз’яснення з організації харчування у школах, закупівель продуктів та обладнання, приклади успішних практик тощо. Ці матеріали допоможуть проводити зміни на місцях і забезпечувати школярів здоровим харчуванням.

На платформі розміщено, зокрема, рекомендовані меню для шкіл і технологічні картки приготування страв, інформацію про харчування для дітей з особливими дієтичними потребами, відеоінструкції щодо сучасних форм організації шкільного харчування та впровадження системи HACCP.

Окремий розділ для батьків учнів містить матеріали, які допоможуть краще зрозуміти особливості здорового харчування, ролі різноманітного раціону й ризики, спричинені нездоровим харчуванням та ожирінням. Розділ також містить поради, як допомогти дітям призвичаїтись їсти корисно.

Розділ із навчальними та інформаційними матеріалами стане в нагоді учням та педагогам. Такі матеріали допоможуть учням більше дізнаватись про здорове харчування, вивчаючи різні предмети у школі.

Крім того, у відповідному розділі платформи розміщено матеріали, які допоможуть бізнесу зрозуміти доцільність і переваги допомоги школам, що змінюють систему харчування.

Інформація на порталі регулярно оновлюватиметься і доповнюватиметься новими матеріалами.

«Портал “Знаїмо” – унікальна платформа, яка допомагатиме управлінцям департаментів освіти в регіонах, керівникам шкіл, педагогам, кухарям у школах впроваджувати реформу шкільного харчування. Адже зараз саме на цих людей покладено відповідальність щодо того, як саме організовується харчування у школах. Водночас платформа допоможе дізнаватись про здорове харчування і учням та їхнім батькам. Створення платформи – це важливий крок у процесі реформування шкільного харчування, за допомогою якого ми зможемо поглибити знання щодо  культури та основних принципів здорового харчування не лише у школах, а й у всій країні», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Платформа «Знаїмо» – спільний проєкт державних органів України, міжнародних партнерів, українських громадських організацій і компаній, який є частиною реформи системи шкільного харчування.

Сайт спільно розробили Міністерство освіти і науки, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство економіки, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, експерти з підтримки реформ МОН, Центр громадського здоров’я України.

Підтримку в розробці сайту надали Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Швейцарсько-українські проєкти DECIDE та «Діємо для здоров’я», Асоціація дієтологів України, команда Євгена Клопотенка. IT-партнером виступила компанія SoftServe.

Нагадаємо, у 2019 році за ініціативою першої леді Олени Зеленської розпочато реформу системи шкільного харчування. Протягом 2020 року було проведено необхідні зміни законодавчих норм, зокрема – затверджено оновлений Санітарний регламент і нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів у школах, розроблено методичні рекомендації щодо закупівель і методичні настанови для використання системи НАССР.

Протягом 2021 року також було проведено серію регіональних форумів «Реформа шкільного харчування». П’ять форумів, проведених впродовж серпня-листопада, зібрали 3 000 учасників, з поміж яких – голови/заступники ОДА, директори департаментів освіти і науки, директори департаментів економічного розвитку, голови територіальних громад, керівники органів управління освітою територіальних громад, керівники територіальних управлінь Держпродспоживслужби, керівники територіальних управлінь Державної служби якості освіти цих областей тощо.

Довідково.

Платформа про реформу шкільного харчування «Знаїмо» розроблена за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, швейцарсько-українського проєкту DECIDE («Децентралізація для розвитку демократичної освіти»), який впроваджує консорціум ГО DOCCU («Розвиток громадянських компетентностей в Україні») та Цюрихського педагогічного університету (PH Zurich, Швейцарія), а також українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я»  («Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні», який впроваджується консорціумом організацій – GFA Consulting Group, Університетськими клініками Женеви/Hôpitaux Universitaires de Genève, Благодійним фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї» та компанією One Health за підтримки Швейцарської Конфедерації. Технічний розробник – компанія SoftServe.