З’явився мобільний додаток для вивчення української дітьми з національних меншин


nus.org.ua 

Фінський проєкт “Навчаємось разом” розробив мобільний додаток “ЙОЙ” для вивчення української мови учнями початкової школи з національних меншин.

Завантажити застосунок можна для смартфонів з іOS та Android.

Додаток має допомогти вчителям у викладанні та учням у вивчення української в закладах освіти з мовами навчання національних меншин. Його можна використовувати як додатковий навчальний інструмент під час уроків.

Застосунок доступний українською, румунською та угорською мовами. Проте, як зазначає радник із питань мови проєкту “Навчаємось разом” Ігор Хворостяний, додаток має універсальний характер, тому не тільки угорська й румунська меншини можуть користуватися ним для вивчення української. 

Головна ідея додатку – навчати дітей в ігровому форматі через реальні життєві ситуації. Так діти будуть готові до використання української мови в побуті та навчанні. Для цього в застосунку є два персонажі-помічники – Лулу та Лоло. Віртуальні помічники зачитують завдання, яке має на екрані смартфону виконати дитина, а варіанти відповіді дублються зображеннями.

В додатку є два рівні, проміжні та фінальний тести. Тести не призначені для виставлення оцінок, а лише для того, аби учень розумів свій рівень знань.

“Ми переконані, що мову можна й треба вчити “фаново”, інтерактивно, весело, в динаміці. Мова – це не сухий набір правил чи закономірностей. Разом із тим, так можна переконатися, що цифрові технології можуть бути не лише злом, а й спонукою, класним інструментом навчання”, – каже Ігор Хворостяний.

Раніше ми писали, що для вчителів у школах із мовами національних меншин запускають безплатний онлайн-курс з української.

Титульне фото: автор – Syda_Productions, Depositphotos

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені тут погляди жодним чином не можуть сприйматися як офіційна думка Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.