Мовний танець, або Як розмовляти з дитиною, щоб вона стала успішною?

Як часто ви розмовляєте з дитиною? Про що говорите? Проста ваша мова чи складна? Виявляється, від цього багато в чому залежить, яких успіхів дитина досягне в майбутньому.

Усі ми розмовляємо зі своїми дітьми. Питання в тому, про що і як. Відомі дитячі психологи Бетті Харт (Betty Hart) і Тодд Ріслі (Todd R. Risley) свого часу виділили два типи спілкування батьків з дітьми.

«Одягни куртку», «ходімо гуляти» «не чіпай!» – це «ділова мова». Якщо батьки обмежуються лише цим, таке спілкування стримує когнітивний розвиток дитини. А якщо ми розмовляємо з дитиною на різні теми, не спрощуючи своєї мови, тобто вибудовуємо бесіду двох повноправних учасників, створюємо такий собі «мовний танець», то сприяємо розвитку її когнітивних здібностей і мовної компетентності. Як довели Бетті Харт і Тодд Ріслі, словниковий запас таких дітей значно більший, ніж у тих, із ким батьки спілкуються суто функціонально.

Відкриття Харт і Ріслі започаткували безліч нових досліджень у цій сфері. Так, у 2006 році група американських психологів поставила експеримент, у якому матері повинні були обговорювати з дітьми різні події. При цьому мали ставити дітям запитання так, щоб сфокусувати увагу на певних деталях події (наприклад, «Що ми робили в гостях у бабусі?»). Як виявилося, після таких обговорень діти краще пам’ятали події і до того ж використовували більше стратегій запам’ятовування.

Не менш важливо для дитини, коли батьки відкрито розповідають про свої бажання та вподобання. У цьому разі, як свідчить недавнє дослідження, навіть у маленьких дітей розвивається здатність бачити ситуацію очима іншої людини. А це надзвичайно важливий чинник для розвитку соціальної компетентності.

Крім того, щоденні розмови і неформальна взаємодія батьків з дитиною встановлюють і підсилюють їхній емоційний зв’язок, що, своєю чергою, допомагає дитині краще сприймати, поважати і засвоювати цінності, якими керуються старші.

Здатність батьків тонко відчувати і відгукуватися на потреби дитини теж дуже важлива. Як показало дослідження, проведене в 2019 році групою американських психологів, якщо мати була чуйною до малюка, то згодом він був успішнішим у навчанні, а його соціальна компетентність була вищою, ніж у дітей, позбавлених такої пильної уваги.

Читайте також: Йога для дітей: вправи в малюнках для найменших

Також, за деякими дослідженням, теплі стосунки з батьками допомагають дитині виробляти навички, що згодом знадобляться їй уже на роботі. Це, наприклад, уміння ефективно взаємодіяти з людьми та вирішувати конфлікти, а, крім того, впевненість у собі, що дає змогу людині бути гнучкою у побудові своєї кар’єри, не боятися пробувати нові варіанти й усвідомлено змінювати сферу діяльності.

За матеріалами MyFORMAT

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *