Декоративне мистецтво в інтер’єрі «Північного сяйва»

Сьогодення вимагає від сучасного педагога працювати у незвичних умовах. Не тільки життя, ставлення до свого здоров’я стали інакшими, а й організація роботи у дошкільному закладі повністю стала іншою. Але існує річний план, річні завдання, контроль за освітнім процесом. І  завданням керівництва є поєднати освітні завдання з тим, що буде приємно для душі. Карантин навчив нас шукати сили та позитив у творчості.Ось і колектив дошкільного навчального закладу№1 протягом 2020/2021 навчального року знаходився у творчому пошуку, плідно працював над вирішенням проблеми щодо сприяння художньо – естетичному розвитку дошкільників у процесі їх навчання декоративному малюванню.

Для вдосконалення теоретичних знань педагогінь з навчання декоративному малюванню був проведений семінар «Художньо – естетичний розвиток дітей у процесі їх навчанню декоративному малюванню», лекторій, методична панорама, практикуми з малювання опішнянського, косівського, яворівського, петриківського розписів. Вихователь-методист Якименко Т.А. познайомила педагогінь з таврійським розписом, в образах якого відображається унікальна природа – флора та фауна – нашої рідної місцевості, традиційний побут, притаманний мешканцям Півдня України.

А для душі педагогічний колектив обрав для себе створення незвичайної виставки картин, виконаних педагогінями дошкільного закладу у контексті «Декоративне мистецтво в сучасному інтер’єрі».

Заслужений щирий інтерес і захоплення викликали картина дивовижного птаха, виготовленого із соломки за мотивами петриківського розпису (автор Ірина Марку) та картина, створена за мотивами стародавньої традиції паперокручення — філігранного візерунку у стилі квілінг (автор Алла Калініна).

Інтер’єр «Північного сяйва» прикрасили дивовижні роботи «Оберіг щастя» (автор Наталія Трофимчук) та «Жіночий настрій» (автор Тетяна Хонич), створені  за мотивами самчиківського розпису, цікавим фантастичними сюжетами, поєднанням реального життя зі світом казки, що переносять нас до  традицій, які створювались і зберігались на нашій землі. Зображення оберегової квітки, виконаної за мотивами таврійського розпису (автор Тетяна Суханова) нагадуватиме про історію та мистецтво нашого краю.

Картина – кахля «Квітка життя» (автор Надія Євтушенко) виконана традиційним опішнянським розписом переважно зеленим кольором, який символізує життєдайну силу та свіжість і жовтим кольором, що означає світло і тепло, які оберігають домашній затишок і добробут.

На картині «Зимове місто» (автор Марія Приступа) в декоративному стилі зображено величне небо, що практично зливається з кронами дерев та начебто панує над усім містом. Прикрасила виставку робота « Квітковий настрій» (автор Оксана Босак), що символізує невичерпну педагогічну наснагу та енергію.

Осучаснення петриківського розпису на картинах «Квітковий диво – цвіт» (автор Ніна Земницька),  “Квітучі мрії” (автор Олена Ганчо), «Цікаві квіти» (автор Ніна Іванова), «Червоні маки» (автор Наталія Гено), «Чарівні квіти Петриківки» (автор Ольга Юрченко), «Казковий птах» (автор Оксана Риз’є), «Півник» (автор Наталія Бузаєва), «Петриківочка» (автор Катерина Поліщук), «У колі петриківської доброти» (автор Анжеліка Юрескул) розкривають перед глядачами ніжні квіти як символ краси, молодості та здоров’я, а птахи символізують співучу душу українського народу, щастя, дбайливе ставлення й любов до наших дітей. Робота «Диво птах» (автор Наталля Остроух) створена у стилі та з елементами петриківського розпису, але в кольорах північного сяйва. Тому він – оберіг нашої домівки – дошкільного закладу «Північне сяйво».

Дивує та захоплює картина «Північне сяйво» (автор Олена Комишник), виконана у стилі української народної вишивки. Білий колір символізує чистоту та оберігає від негараздів, червоний – любов до людини, а чорний колір асоціюється з землею – годувальницею, а отже, добробутом. Осучасненість роботи полягає у можливості зчитувати QR- код: «Північне сяйво».

Робота «Моя Україна» (автор Дарія Пічкур) із зображенням карти України жовтого та синього кольору як прапор, символізує єдність всіх українців як одну родину, а зображення голуба –  символ миру, на який ми дуже чекаємо.

Центральне місце у виставці «Декоративне мистецтво в сучасному інтер’єрі» займає картина «Берегиня» (автори Валентина Панасенко та Тетяна Якименко), осяяна Північним сяйвом, що символізує невтомну працю, життєву мудрість і невичерпне терпіння, закладає у дитячі душі промінчики доброти, світла і тепла, допомагає розвиватися й вдосконалюватися, жити, любити, надіятися й вірити!

Тетяна Якименко